Minister Ramdin: “Rajendre Khargi designated ambassadeur Suriname in Nederland”

“Ik heb ook geen diplomatenopleiding”

De minister van Buitenlandse Zaken, Internationale Business en Internationale Samenwerking, Albert Ramdin, heeft gisteren aangegeven dat Rajendre Khargi de designated ambassadeur is van Suriname naar het Koninkrijk der Nederlanden. De Bibis-topman gaf aan dat voor ambassadeurs zaken in volgorde geregeld worden. Volgens protocol moet in Suriname een selectie gemaakt worden. Daarna volgen andere stappen, zoals het verlenen van agrément en de detachering.  Op dit moment is Rajendre Khargi voorgedragen als ambassadeur. Volgens de minister heeft Khargi jaren achter de schermen meegelopen met president Chandrikapersad Santokhi. Khargi heeft een grote bijdrage geleverd in het opbouwen van goede contacten op politiek gebied, alsook in de Tweede Kamer van Nederland en binnen EU. Mede dankzij zijn bijdrage kon de nieuwe regering Santokhi-Brunswijk al vroeg in contact treden met de Nederlandse regering. Er is niet zomaar gekozen voor hem. Hij heeft “de touch” met Suriname, en is betrokken bij de Surinaamse diaspora. Vanaf 2013 is Khargi betrokken in de gesprekken met Nederland. “Er is niet op de ene op de andere dag gekozen voor hem. Op dit moment, waar er wordt gewerkt aan het herstellen van de relatie, kan hij een belangrijke rol spelen.” Volgens de minister zijn er sollicitaties geweest, hetgeen niet gebruikelijk is voor ambassadeursposten.

Jammer dat er veel negativiteit is

Minister Ramdin stelde dat het jammer is dat er tot op het persoonlijke vlak wordt bekritiseerd. “Ik vind het jammer dat we een gewoonte hebben dat na het horen van een naam opeens de persoon niet geschikt is. Je kan zeggen, wij vinden nooit iemand geschikt, tenzij het jezelf betreft. Ook Khargi is heel negatief belicht. We moeten eens objectief zijn. Natuurlijk is niet iedereen happy.” Maar zo zou je volgens de minister niet je kritiek tot uiting moeten brengen. “Ik ben blij dat het gros van de bevolking niet zo is. Een paar personen doen het. Het is hun recht, maar jammer dat zij het zo doen.” Khargi is een serieus persoon. Hij heeft een bijdrage geleverd en dat zal hij blijven leveren. Er wordt gesproken over opleiding. Minister Ramdin zei het volgende. “Ik vind de opleiding belangrijk, maar ervaring is ook belangrijk. Opleiding is geen garantie. Ik heb diplomaten gezien met een opleiding, die het absoluut slecht hebben gedaan. Weer anderen zijn er die het bijzonder goed doen. Ik zelf heb geen diplomatenopleiding en ik neem aan dat ik het goed heb gedaan. De negativiteit rondom de benoemingen moet stoppen”, aldus de minister.

Asad Mushtaq

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: