De burger vindt: Niet aan de officiële nationale vrije dagen komen, maar schaf 25 februari af

‘De vrije dagen hebben hun betekenis en historische waarde’

Suriname telt zo’n 16 officiële nationale vrije dagen. Is dat niet wat erg veel? Is er wellicht een aantal vrije dagen dat afgeschaft zou kunnen worden, zo ja, welke? Dagblad Suriname stelde deze vraag op Facebook en binnen korte tijd reageerden vele mensen. Het merendeel heeft geen problemen met het huidige aantal vrije dagen, maar diverse mensen pleiten wel voor afschaffing van 25 februari als nationale vrije dag. Enkele willekeurig gekozen reacties zijn hieronder verwerkt.


Reena: ‘Gewoon zo laten. Elk jaar vallen enkele op zaterdag of zondag, dus het compenseert zichzelf. Suriname is een mooi land met verschillende bevolkingsgroepen. Ze verdienen elk hun vrije dagen en de rest feest mee, dat maakt ons land ook mooier. Enige wat weg mag is 25 februari.


‘De vrije dagen hebben hun betekenis en historische waarde’

Lilian: ‘De vrije dagen hebben hun betekenis en historische waarde. Waarom zouden wij eraan gaan sleutelen. Het accent ligt teveel op de vrije dag en minder op het karakter van de dag voor een bepaalde groep. Nederland heeft bijvoorbeeld Koningsdag, iedereen is blij en heeft er vrede mee. Met uitzondering van 25 februari dragen de nationale feestdagen c.q. religieuze dagen ook bij aan dit mooi land.’

Mahesh: ‘Eerlijk gezegd wil niemand een nationale vrije dag opgeven. Realistisch gezien zou een paar afgevoerd kunnen worden. Een andere optie is voor elke nationale vrije dag op een door de weekse dag tenminste een halve verlofdag inleveren of op zaterdag een halve dag werken. Elke dag vrij betekent inkomstenderving, dan moet er ook wat teruggegeven worden.’

Ook Riena vindt dat de dag van revolutie weg kan. ‘De rest mag wel blijven. ‘Aangezien wij diverse bevolkingsgroepen hebben, heeft iedereen tenminste 1 nationale vrije dag.’

Henna: ‘Als de vrije dagen ingekort worden, komt er dan ook de regeling dat indien de vrije dag op een zondag valt, de daaropvolgende maandag de vrije dag wordt toegekend?

Het unieke van Suriname is onze diversiteit in cultuur en dat we dat kunnen meevieren, meevoelen, mee-leren. Wordt Suriname ook zou koud als de landen die puur economy based zijn? En als je nu in een huishouden verschillende culturen en/religies hebt, zal maar 1 persoon per keer zijn of haar deel kunnen vieren? Breken we juist eenheid en saamhorigheid?’

Ivy: ‘Colombia heeft 18 nationale feestdagen. En ze zijn niet eens een multicultureel land als Suriname. En een arm land zijn ze ook niet.’

Roshnie: ‘Afgezien van mensen die bij de overheid zitten: weet je wel hoeveel de particulieren per dag (zonder werk) aan verlies lijden??? Voor de één is de vrije dag nodig, voor de ander is de werkdag nodig. Je kan niet zomaar een besluit nemen wat vrije dagen betreft…’


‘Wat is het effect van de nationale vrije dagen op de economie?’

Sharita vraagt zich af of er ooit onderzoek gedaan is ‘naar het effect van de nationale vrije dagen op de economie?’ ‘Ik ken ook enkelen die op welke dag dan ook geen klap uitvoeren. Is er ook in al die jaren nagegaan of de gedachte achter het instellen van al die herdenkingsdagen is begrepen door de bevolking? Liever dat nagaan en dan beleid erop maken. Hoeveel zijn de verschillende bevolkingsgroepen nader tot elkaar gekomen, zijn we elkaar beter gaan begrijpen?

We kunnen ook de mogelijkheden bekijken om op een andere manier aandacht te schenken aan speciale gedenkdagen, dan alleen maar een vrije dag in te stellen.’

Rinia: ‘Elke bevolkingsgroep zijn eigen feest. Zo was het altijd.’

Humphrey: ‘25 februari weg en ook Chinees Nieuwjaar. 1 keer per jaar nieuwjaar is voldoende. Wij leven niet in China.’

Numchul: ‘Laat de vrije dagen voorlopig maar zo, alleen 25 februari zegt mij niets, maar voor de rest is het goed. We hebben in principe toch al geen vrijheid, we denken dat.’

‘Maak 1 nationale vrije dag voor alle Surinamers’

Badjalala: ‘Men moet alle nationale vrije dagen afschaffen. Iedereen is Surinamer, dus dan 1 nationale vrije dag maken voor alle Surinamers.’

Amit: ‘Die 16 nationale vrije dagen is goed. Wij Surinamers zijn al gewend aan deze nationale feestdagen. Dus de huidige regering moet die nationale feestdagen precies zo laten.’

Willy vindt dat Tweede Paasdag mag worden afgeschaft. ‘Ik ben zelf Christen, maar ik kan het nut van die dag niet inzien.’

Anita: ‘25 februari weghalen als nationale dag.’

Anoushka: ‘Sommige dagen kunnen gewoon herdenkingsdagen worden, zoals dag van de revolutie. Ook Divali en offerfeest hoeven geen nationale feestdagen te zijn. Divali is een avondfeest en bij het offerfeest is een bepaalde groep betrokken om de dieren te offeren.’

‘16 feestdagen niet bevorderend voor de economie’

Ricky: ‘Ik vind 16 feestdagen teveel. Minder feestdagen lijkt mij prima. Dit is niet bevorderend voor de economie van Suriname.’

Paul: ‘1 Mei heeft geen waarde, 25 februari moet gewoon een gedenkdag worden, Chinees Nieuwjaar mag ook weg, Goede Vrijdag en Tweede Pasen is al uit de tijd, Inheemse Dag is zomaar, want 1 keer per jaar zie je die groep, Marrondag idem, gewoon afschaffen, Idul Adha is te religieus, Idul Fitre is een lichtfeest en te religieus. De rest mag blijven, omdat ze toch van oudsher bijzondere dagen zijn. Alstublieft.’

Ansje is kort en duidelijk met haar reactie: ‘25 februari.’

Kavita: ‘Revodag is niet nodig.’


Goerdin: ‘De feestdagen die refereren naar historische gebeurtenissen kunnen als vrije dagen vervallen, maar wel blijven als herdenkingsdagen, behalve Onafhankelijkheidsdag, want dat wordt internationaal in bijna alle landen als nationale vrije dag gevierd. Ook Divali, Offerfeest, 2e Pasen, 2e Pinksteren, Hemelvaartsdag en Dag van de Arbeid zijn overbodig als nationale vrije dagen. Eerste en tweede Kerst en Nieuwjaarsdag zijn internationale cultuur, dus kunnen blijven.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: