Cedric van Samson: “Geen geheim dat koopkracht sterk achteruit is gegaan”

In gesprek met Dagblad Suriname zegt VHP-parlementariër Cedric van Samson dat hij begrip heeft voor het standpunt van de Bond Personeel SLM. Maar volgens de parlementariër moet het bedrijf eerst uit de rode cijfers. “Het is geen geheim dat de koopkracht sterk achteruit is gegaan in de afgelopen jaren. Dat komt door het beleid dat gevoerd is in de afgelopen 10 jaren. Een loon van SRD 2800 was gelijk aan US$ 1000. Nu is dat velen malen minder. Het is geen verkeerde eis als je ziet dat wat je presteert minder kracht heeft. Ik heb begrip voor de mensen. Vooral door omstandigheden die niet door hun zijn gecreëerd. Het is logisch dat je dan een correctie gaat vragen. Je hebt daar de geïndexeerde lonen. Het zal een unicum zijn als zij dat nu krijgen. Het zal een verkeerd signaal zijn. Vooral omdat de SLM gebukt gaat onder slecht management. Al jaren draait de SLM op verlies. Dat moet eerst veranderen. Er moet naar redelijkheid en billijkheid gehandeld worden. Door verkeerde handelingen van de SLM lopen de kosten hoog op. Het management moet eerst geordend worden”, is de parlementariër van mening. Het is geen onrechtvaardige eis dat je besteedbaar inkomen waardevast is, maar het geld moet ergens vandaan komen. Dat is er op dit moment niet.

Gevoel van onrechtvaardigheid

Ook bij de NV Luchthavenbeheer staat de bond paraat. Hieromtrent zegt Van Samson het volgende. “Het gevoel van onrechtvaardigheid bestaat er echt. Van Samsom stelt dat hij persoonlijk in contact is geweest met personen werkzaam bij Luchthavenbeheer. De bedragen waarmee zij moeten rondkomen zijn pijnlijk”, meent de parlementariër. De bond gaf aan dat zij kennis heeft genomen van het mogelijk afkomen van de geïndexeerde lonen. Van Samson is van mening dat je een scheefgroei ontstaat wanneer er gekeken wordt naar de contracten die leidinggevenden hebben gesloten en de lonen van het personeel. Als je merkt dat aan de top mensen royaal alles blijven toucheren, is het gevoel van onrechtvaardigheid natuurlijk te begrijpen. Het kan niet dat het personeel moet inleveren, toelagen worden niet betaald en je dan een directie hebt die zit met  zoveel privileges en zij zich blijven zegenen. Het zijn mensen die hebben gediend in andere functies en zich dan nog blijven zegenen met het kruis. Dat kan niet.” 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: