Momenteel de gerechten in onze Surinaamse keuken!

Een dagelijkse vraag is momenteel: wat koken we vandaag? Door de huidige situatie heeft vrijwel alles wat de klok slaat te maken met de Covidmaatregelen in acht nemen en thuis blijven. Zodoende is er ook meer tijd om aandacht te schenken aan onze voeding. Dit heeft een directe invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij functioneren. Het geeft ons lichaam energie. De Surinaamse gerechten hebben allemaal ook hun bekendheid. Wij zullen middels deze rubriek steeds een kijkje nemen in wat er dagelijks wordt klaargemaakt in onze Surinaamse keuken.

Huize S. had chokha boulanger en gebakken vis;

Huize M. had lauwki in kokosmelk met rund trasie sambel;

De gerechten die wij dus voor deze dag tegenkwamen zijn: chokha boulanger en gebakken vis, lauwki in kokosmelk met rund, trasie sambel

Recept: Vis gevuld met champignon en aardappel

Ingrediënten: 1 grote red snapper of andere vis; 1 citroen; 1 potje champignons; 2 grote gaar gekookte aardappelen; eetl. oestersaus; stuk gember (1 cm); 2 stukken kentjoor; zout; zwarte peper; 4 sjalotjes; 4 eetl. olie; 1 paprika; 2 teentjes knoflook; 1 bouillonblokje. 

Bereiding : De vis in z’n geheel schoonmaken (niet opensnijden). Het sap van een citroen er bovenop en erin uitknijpen en afspoelen. Inkervingen maken in de vis zodat de kruiden goed intrekken. De oven voorverwarmen: gas op 3, elektr. op 180 ºC. De vis afdrogen en van binnen en buiten met zout en zwarte peper bestrooien. In de hete olie de fijngesneden knoflook, sjalotjes en paprika fruiten; hierin de stukjes champignon doen, de geraspte kentjoor en de oestersaus. De saus afproeven, indien gewenst 1 bouillonblokje toevoegen en de fijn geprakte aardappelen erdoor roeren. De vis hiermee vullen en in een ruim bakblik leggen. Met 3 eetl. olie overgieten, maar zodanig dat de olie ook in het bakblik sijpelt. De vis steeds bedruipen met het vocht dat er van afloopt en de vis in 25 min. bakken.

( Bron: recept; sranangkukru.net)

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!