Assemblee feliciteert nieuwe president van de Interparlementaire Unie, IPU

Coalitiefractieleider Asiskumar Gajadien, vaste vertegenwoordiger van Suriname bij de Interparlementaire Unie (IPU), heeft donderdag 5 november namens De Nationale Assemblee, DNA, zijn felicitaties overgebracht aan de nieuwe IPU-president Duarte Pacheco. Hij kreeg 2 november 56% van de stemmen tijdens de virtuele vergadering van de Raad van Bestuur. Zijn tegenkandidaten kwamen uit Pakistan, Oezbekistan en Canada.

Gajadien zei – zo bericht de Assemblee -, dat DNA uitkijkt naar een goede samenwerking. Verder is het parlement overtuigd van het sterke leiderschap van de nieuwe IPU-president, vooral gebaseerd op zijn ervaring bij de organisatie.

Volksvertegenwoordiger Melvin Bouva, voorzitter van de Raad van Jonge Parlementariërs binnen de IPU, heeft de nieuwe president ook gefeliciteerd met zijn nieuwe functie. ‘U bent gekozen via een verbazingwekkend proces van digitale democratie. Betekent dit, dat u de IPU-president wordt die nieuwe technologieën bevordert en de manier van zakendoen blijft moderniseren? Ik hoop van wel!’, aldus Bouva in zijn felicitatieboodschap.

Verder heeft Bouva aangekaart, dat de IPU-president eens als jonge parlementariër gekozen is in het Portugese parlement. Hij vraagt zich af of de heer Pacheco een president wordt die meer jongerenparticipatie in de IPU en in de parlementen daarvan zal steunen.

Bouva heeft zijn ondersteuning toegezegd bij deze inspanningen vanwege zijn staat van dienst gedurende tien jaar in het promoten en ondersteunen van jongerenparticipatie in het parlement. De barrières die verhinderen dat meer jonge mannen en vrouwen aan macht komen is een daarvan. 

De IPU-president is de 30e van de organisatie. Hij heeft overgenomen van Gabriela Cuevas Barron, een Mexicaanse parlementariër, die haar zittingsperiode van drie jaar achter de rug heeft. Pacheco, is vanaf 1991 lid van het Portugese parlement en heeft in verschillende functies gediend. Sinds 2002 is hij lid van de Portugese delegatie binnen de IPU.

In totaal waren meer dan 400 parlementsleden uit 140 landen aangemeld. De Governing Council, ofwel Raad van Bestuur die beslist over activiteiten binnen de IPU, kwam in de plaats van de IPU Assemblee die zou plaatsvinden in Rwanda in oktober.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: