Momenteel de gerechten in onze Surinaamse keuken!

Een dagelijkse vraag is momenteel: wat koken we vandaag? Door de huidige situatie heeft vrijwel alles wat de klok slaat te maken met de Covidmaatregelen in acht nemen en thuis blijven. Zodoende is er ook meer tijd om aandacht te schenken aan onze voeding. Dit heeft een directe invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij functioneren. Het geeft ons lichaam energie. De Surinaamse gerechten hebben allemaal ook hun bekendheid. Wij zullen middels deze rubriek steeds een kijkje nemen in wat er dagelijks wordt klaargemaakt in onze Surinaamse keuken.

Huize F. had Klaroen;

Huize G. had trapoen (vis) balletjes

De gerechten die wij dus voor deze dag tegenkwamen zijn: Klaroen, trapoen (vis) balletjes

Recept: Gemberbier

Ingrediënten: 250 gram verse gember; 750 gram suiker; 1 eetlepel citroenzuur; 1 eetlepel cola-essence; 10 kruidnagels; 4 liter water.

Bereiding Gemberbier: De gember schoonmaken door het velletje ervan af te krabben. De gember met een ½ liter water in de blender doen en deze helemaal fijnmalen. De helft van de benodigde hoeveelheid water aan de kook brengen en over de gemalen gember gieten. De kruidnagels toevoegen en een paar uur afgedekt laten staan totdat het water helemaal afgekoeld is. Het gemberwater zeven door een dun zeeflapje. Als de smaak van het vocht erg heet is een deel van het resterende water erbij doen en weer afproeven. De cola-essence door het gemberbier roeren suiker toevoegen en blijven afproeven tot de smaak goed is. Het citroenzuur met weinig water oplossen en toevoegen aan de gemberbier. Bij gemberbier is de hoeveelheid water en suiker moeilijk aan te geven omdat de gember soms minder scherp van smaak is, vandaar dat er steeds geproefd moet worden. Koud opdienen.

( Bron: recept; sranangkukru.net)

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: