Goed beleid nodig voor Wakay-pompen

Dharm Mungra is van mening dat er een duidelijk beleid moet komen ten aanzien van de Wakay-pompen. Het Wakay pompgemaal bestaat uit grote diesel waterpompen, die water uit de Corantijnrivier pompen naar de rijstarealen. Al geruime tijd werken de pompen niet. De inzaaiperiode begint op 15 november en duurt tot 15 december. Doordat het lang niet geregend heeft, is het waterpeil laag. “De behoefte aan water is juist nu groot, terwijl op dit moment de pompen niet kunnen worden ingezet. Het water zou nu vanuit de Nanizwamp gehaald kunnen worden”, vertelt Mungra. De onderhoudsbeurt van de pompen kan nog niet worden gedaan, omdat volgens de ingenieur daar geen budget voor is. “Er zijn op de begroting van het ministerie van Openbare Werken (OW) nergens onderhoudsgelden opgebracht.” Vanwege de huidige crisis verwacht Mungra hetzelfde beeld voor het ministerie van LVV. De voormalige directeur van OW vindt dat niet bespaard moet worden in de productiesector.

Waterautoriteit

Mungra is voorstander van meerdere waterautoriteiten. Het idee van een waterautoriteit, die zorgt voor de beheersing van het waterpeil, is niet nieuw maar is nog nooit door een regering gerealiseerd. Volgens Mungra komt het door verkeerde prioriteiten en populistisch gedrag van bewindslieden. Een voordeel van een waterautoriteit is dat via bestemmingsheffingen gelden binnenkomen om de infrastructuren te onderhouden. Mungra vindt een dergelijk plan goed om op een structurele wijze het waterprobleem op te lossen. Niet alleen is er op dit moment geen water waardoor de pompen niet draaien, Mungra vraagt zich ook af of de pompen zullen kunnen blijven werken, omdat deze lang niet zijn onderhouden. 

RB

error: Kopiëren mag niet!