De situatie brengt je helemaal in de war

“Dit hele gedoe dwingt je om meer te roken, te stoppen met roken of laat je juist beginnen met roken. Het brengt je helemaal in de war”, zeggen enkele burgers aan de krant. Een sigaretje roken in het openbaar of gesloten ruime is iets dat vaak gedaan wordt. “Maar door de hele situatie zit je soms met de hand in het haar van wat je eindelijk moet doen”, zegt Jimmy. De burger gaf aan dat hij al langer dan 25 jaren sigaretten gebruikt en dat het stoppen heel moeilijk is. “Ik ben eigenlijk helemaal in de war door de hele situatie. Stoppen met roken moet ik doen, maar hoe?”, vraagt Jimmy zich af. “Sigaretten zijn nu een dure grap geworden, dat moet juist aanleiding geven te stoppen, maar als je strest leidt het tot nog meer roken. Alles wordt duur en je salaris wordt kleiner vergeleken met de belastingen. De hele situatie werkt frustrerend op je en dan weet je niet meer wat te doen.”

“Een andere burger gaf aan dat het hem is op gevallen dat niet veel mensen in het openbaar meer roken.  Normaal zag je mensen over straat lopen met een sigaret in hand, maar nu zie je het nauwelijks. Ik ben er zelf een van en rook nu pas als ik alleen ben of thuis. Door het dragen van een mond- en neusbedekking wordt het roken ook moeilijk”, benadrukt de burger. “Maar het stoppen met roken blijft nog een probleem.”

Tijdens een gesprek geeft dokter Hans Hannenberg aan dat rokers gevoeliger zijn voor infecties in het algemeen en voor luchtweginfecties in het bijzonder. Zij hebben meer kans op verkoudheid, griep en op longontsteking, ongeacht of de boosdoener een virus of een bacterie is. Zelfs bij jonge kinderen die zelf niet roken, maar thuis aan tabaksrook worden blootgesteld is onomstotelijk vastgesteld dat zij vaker met snottebellen rondlopen en oorontsteking hebben.

Iemand die verslaafd is aan roken is volgens Hannenberg eigenlijk verslaafd aan de nicotine die een sigaret bevat. En daarom is stoppen met roken heel moeilijk. Deze zeer verslavende stof plotseling een halt toeroepen, kan allerlei vervelende ontwenningsverschijnselen doen ontstaan. Het effect van nicotine wordt al 7 seconden na het inhaleren gevoeld. “Als je uitgaat van 10 trekjes per sigaret en een gemiddelde consumptie van 10 sigaretten per dag, krijgt de gemiddelde roker dus zo een 100 nicotine shots per dag binnen. Als er daarmee wordt gestopt begint het verslaafde lichaam hevig te protesteren. Ik heb patiënten gezien die wel van hun. cocaïneverslaving afkomen, maar nog altijd niet willen stoppen met roken. Dat geeft wel aan hoe verslavend een sigaret is.” Roken verstoort namelijk het functioneren van het immuunsysteem dat nu heel goed is tegen het virus, zowel het algemene afweer als een aantal afweermechanismen in de luchtwegen.

TM

error: Kopiëren mag niet!