De Amerikanen hebben hun leider gekozen

U leest dit stuk na de laatste kiesdag van de laatste verkiezingen gehouden in de USA. De kandidaten Donald Trump en Joe Biden. Wanneer we dit schrijven doen we geen voorspelling, want doen we dat in 2016 deden waren we enkele centimeters ernaast. We gingen ervan uit dat een groot land als de USA een personage als Donald Trump niet zou toelaten, maar we hadden het glad mis. Maar in 2016 hebben we het kiesvolk van de USA ook overschat, door uit te gaan van een homogeen geheel en het is alles behalve dat. Verschillende staten hebben een verschillend beeld van het land dat bestaat uit de verschillende ‘verenigde staten’. Doorslaggevend in de staten als Texas bijvoorbeeld is het ‘confederate’ sentiment dat de USA het land is van witte christenen. En dat latino’s, mondige Afro-Amerikanen en immigranten uit ‘terroristenlanden’ (zoals Trump het noemt) dat gezicht van de USA willen veranderen, oftewel dat ze zeggenschap willen hebben in een mate dat in het witte christelijke Amerika niet is toe te laten. De kern van Trump zijn de witte christenen die vinden dat Trump de man is die de identiteit van Amerika kan helpen verdedigen. Het is dus nu duidelijk geworden of deze groep nog in de meerderheid is of niet. Opvallend is dat er ook etnische aanvallen op Fox News zijn geweest op Kamala Harris. Deze jurist typeert zichzelf als een zwarte vrouw met Indiase roots. Op Fox hebben commentatoren opgemerkt dat het niet eens duidelijk is hoe de voornaam van de politicus moet worden uitgesproken, omdat het on-Amerikaans zou zijn. Ook heeft men geprobeerd kiezers te manipuleren door te stellen dat de mevrouw eigenlijk meer Canadees dan Amerikaans is. Kamala Harris heeft een Jamaicaanse vader (een professor) en een Indiase moeder (een academicus-onderzoeker). Ze is geboren in de USA, maar ze is bruin en gemengd op een wijze die te vergelijken is met Obama. Ze is de belichaming van het gevaar tegen de echte witte Amerikaanse identiteit. Opvallend is ook dat Trump bij het bespreken van de Democraten en de vorige president steeds de voornaam ‘Hussein’ van voormalig president Barrack Obama heeft genoemd, consequent. Dat is om het etnisch sentiment aan te wakkeren, dat dankzij de Democraten de ultieme vijand in het Witte Huis ruimte heeft gehad om de Amerikaanse leider te zijn: een zwarte man, een moslim. Dit laatste is heel duidelijk door Obama ontkent, dat hij geen moslim is. Deze verkiezingen zijn bepaald door 2 sentimenten: het gevoel dat de witte Amerikaan zijn USA dat door hun voorvaderen (de founding fathers) is gesticht, dreigen kwijt te raken (door niet witte en niet-christelijke elementen). En ten tweede dat de Democraten een lange shotdown van plan zijn in te voeren om de Corona-pandemie die hevig woedt in de USA in te perken. Op Fix News is duidelijk geworden dat de Republikeinen geen voorstander zijn van aanpassingen van het leven door Corona. Men wil overgaan tot snelle normalisatie en doen alsof het virus niet bestaat. Er wordt vooral veel kritiek geuit om Democratische burgermeesters die in hun staten lockdowns en strenge regels hebben ingevoerd. Er is op heel gemene wijze ook gezinspeeld op de gezondheidssituatie van Biden en er is gezinspeeld dat hij de rit niet zal afmaken en dat Amerika weer een kleurling in het Witte Huis zal krijgen in de persoon van Kamala Harris.    

Door de media zijn nu veel aandacht besteed aan de zeer drukke campagne van Donald Trump. In de algemene peilingen lag Joe Biden voor op Trump, maar wanneer kiezers zijn opgekomen om fysiek te gaan stemmen op de laatste dag kan het zomaar zijn dat de achterstand omslaat in een voorsprong. Het is opvallend dat bepaalde media openlijk partij hebben gekozen, ook de grote media. Zo zeggen ex-medewerkers van CNN die nu tot het team van Trump behoren dat deze zender vooroordelen heeft voer Trump en dat ze de president al hebben geaccepteerd als een slecht persoon met een corrupte inborst. Dit beeld cultiveren ze steeds en willen ze niet loslaten. Aan de andere kant hebben we Fox, een zender met een wit-christelijke appeal, die overwegend tot gisteren nog kiezers heeft opgeroepen om hun hele buurt mee te nemen om voor Trump te gaan stemmen. Opvallend is dat 

Critici zeggen dat de campagne van Trump zwak is geweest en een herhaling leek van de campagne van 2016, waarbij Trump vooral belooft om zijn tegenstanders op te zullen sluiten.  In de afgelopen 4 jaren is door de vele Tweets, uitlatingen en handelingen van Trump de Amerikaanse samenleving verdeelder geweest dan ooit tevoren. Trump  gaat door als te zijn anti-zwart, anti-vrouw, anti-moslim, anti-latino, anti-arbeider en anti-multilateralisme. Trump heeft niet openlijk afstand durven nemen van de ‘witte suprematie’ beweging in Amerika, maar er wordt zwaar betwijfeld of Trump een racist is. Zelf verwijst Trump naar het beleid van de Democraten dat veel zwarte Amerikanen in de gevangenis heeft doen belanden. Hijzelf vindt dat hij een van de meest zwart-vriendelijke presidenten ooit is. Door zijn aanhangers zijn hier en daar agressieve handelingen gepleegd en hij heeft daarvan geen afstand genomen. Tijdens het laatste debat is Trump toch wel eruit gekomen als een man die eerlijk voor zijn opvattingen uitkomt, maar beperkt wordt door het intellectuele niveau (als dat van Obama) dat hij mist om zo een job van een debat te klaren. Joe Biden is uit het laatste debat gekomen als een man met een veel groter agenda dan alleen het politieke agenda. De Amerikanen vinden dat de zaak van zijn zoon Hunter Biden, apart staat van Biden zelf, maar we betwijfelen of dat zo is. Intussen is het min of meer duidelijk dat een wisseling van de wacht minder politieke implicaties zal hebben voor Suriname. De tekenen zijn er dat er juridische processen aanhangig zullen worden gemaakt over en weer en dat er mogelijk ook hertellingen zullen plaatsvinden of nietig verklaren van bepaalde stembussen. De Amerikanen hebben de slepende uitslagbepaling in Guyana veroordeeld, even kijken hoe het hun nu vergaat. 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: