BvL/ALS eist ook loonsverhoging

Mangre: “Waarom zouden de leraren achterwege moeten blijven?”

Vanaf de huidige maand zullen ambtenaren een loonsverhoging van 50% merken op hun bezoldigingen. Alhoewel leraren ook ambtenaren zijn, geldt deze loonsverhoging niet voor hen daar de loonreeks van een leraar gescheiden is met die van andere ambtenaren. In eerste instantie leek het erop dat de leraren nogal stil zijn over de aanpassing van hun salarissen. Reshma Mangre, voorzitter van BvL/ALS, benadrukt tegenover Dagblad Suriname dat leraren nog steeds tot de groep der ambtenaren behoren en recht hebben op een loonsverhoging.

Salarisonderhandelingen nog niet gestart

“Waarom zouden de leraren achterwege moeten blijven? We weten dat het land nu geen geld heeft vanwege de enorme ravage die de regering heeft overgenomen. Dus we geven de regering de ruimte, maar wanneer CLO de loonsverhoging krijgt, mogen de leraren niet overgeslagen worden”, luiden de woorden van Mangre. Zij heeft dit reeds in een brief vervat en in september meegedeeld aan president Chandrikapersad Santokhi en de Onderwijsminister Marie Levens. Tot dusver zijn de onderhandelingen nog niet gestart. Pas als de onderhandelingen starten, wordt het duidelijk hoeveel procent loonsverhoging deze bonden eisen.

Extra kosten voor leraren door afstandsonderwijs

Mangre attendeert erop dat de vorige regering ook een loonsverhoging van 25% had toegekend aan de ambtenaren. “De vorige keer hebben we de loonsverhoging van 25% niet gehad, omdat de vorige regering vond dat we een herwaardering hebben gehad.” Volgens Mangre was die herwaardering tot stand gekomen door de omstandigheden van toen. Nu is er wederom sprake van een stijging van de kosten voor levensonderhoud. “Wanneer nu een verhoging wordt toegekend, moeten de leraren ook meegenomen worden”, verduidelijkt zij. De BvL/ALS-voorzitter voert aan dat het afstandsonderwijs extra kosten met zich meebrengt, waarbij de leraren elke dag SRD 40 aan beltegoed moeten kopen om 1 online les te kunnen verzorgen. “Dat is niet te doen.” Mangre vraagt de regering compenserende maatregelen te treffen, zodat niet alleen leraren die verlichting kunnen ervaren, maar ook de ouders van de leerlingen.

Liever verzachting van maatregelen voor Fols

De Fols-voorzitter, Marcelino Nerkust, liet eerder aan Dagblad Suriname weten dat de hoge wisselkoersen, hoge benzineprijs, hoge prijzen in de supermarkten en de verhoogde prijzen voor de particuliere busritten, ook voor de onderwijsgevenden een zware klap is om te incasseren. Nerkust heeft echter bij zijn leden gemerkt dat zij liever een verzachting van de maatregelen tegemoetzien dan een loonsverhoging. Een loonsverhoging werkt namelijk ten tijde van een crisis averechts.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: