Winkeliers trekken niet terug naar China

Ondernemers geven aan dat ze het moeilijk hebben door de economische situatie, die wordt versterkt door de gevolgen van de Covid-19 pandemie. Op straat zegt men dat deze economische situatie ondernemers het land uitdrijft. Vooral winkeliers, veelal afkomstig uit China zouden weer terugkeren naar hun moederland. Volksvertegenwoordiger Chuanrui Wang zegt dat er geen sprake is van het wegtrekken van Chinese ondernemers. “Winkels die zijn gesloten, waren al lang gesloten en niet de laatste 3 maanden.” Volgens Wang betreft het winkels die al voor de verkiezingen van 25 mei hun deuren dicht hadden gedaan. “De waarneming dat mensen terugkeren naar China, komt omdat een groot aantal personen was gestrand in Suriname.” Deze personen waren geen winkeliers maar toeristen die op reis waren in Suriname volgens Wang. “Maar door de Covid-19 maatregelen zijn ze gestrand door een gesloten luchtruim en vandaar de grote groep die later bij openstelling terugkeerde”, laat de volksvertegenwoordiger weten.

Inkopen

De andere reden van vertrek richting China is, omdat ondernemers jaarlijks hun producten gaan inkopen in het thuisland. Een keer per jaar gaat men op reis om de inkopen te doen. Men blijft dan niet voorgoed in China, maar koopt binnen een maand of twee nieuwe voorraden in.

Familie

Wat ook speelt, is dat de maand september twee belangrijke momenten kent voor de Chinese gemeenschap. Het maanfeest is ter herdenking van de voorouders, waarvoor er respect moet worden getoond. Al de familieleden komen dan bij elkaar om die dag te herdenken.

Vakantie

Verder wijst het DNA-lid namens de VHP erop dat veel personen ook hun vakantieperiode doorbrengen in China. Voor zover die indruk bestaat dat Chinezen wegtrekken uit Suriname wil Wang dan ook door middel van deze aangehaalde zaken aangeven dat hij daarvan niets heeft opgemerkt. Hij besluit met de opmerking dat voor de verkiezingen inderdaad winkels hun deuren hadden gesloten, de Covid-situatie speelde daarbij ook een voorname rol, echter ziet de volksvertegenwoordiger nu geen opmerkelijke zaken plaatsvinden. “Niemand heeft me gezegd, ‘ik ga weg’,” besluit Wang.

RB 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: