Openbare Werken koerst naar ressortgerichte aanpak bermen door burgers

Over het onderhoud van bermen en terreinen zegt minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken dat het ministerie naar een ressortgerichte aanpak toewil.

Openbaar Groen heeft onvoldoende mankracht en machines om de vele wijken zelf te onderhouden. “Vandaar dat veel  wordt uitbesteed aan personen die in het bezit zijn van grasmachines om de lange routes te onderhouden.” Wegen als de Oost-Westverbinding, de weg naar Atjoni, grote kanalen en andere lange wegen  zijn enkele voorbeelden die met behulp van derden worden onderhouden, licht de minister toe.

Kapot of verdwenen

Plekken in de stad, bruggen en overheidsterreinen onderhoudt het ministerie zelf via de afdeling Openbaar Groen. Het ministerie bereidt een betere aanpak voor. Nurmohamed noemt de bermen die momenteel onder wied zijn, omdat er geen aanbesteding is geweest. “De middelen staan niet op de begroting”, zegt de bewindsman. Het ministerie beschikt nu slechts over brushcutters, grasmachines zijn er niet meer. “Die zijn allemaal kapot of verdwenen.”

Boetes

Met het nieuwe beleid zullen de overheidsgebouwen en terreinen door het ministerie zelf worden onderhouden. Aan de andere kant zullen burgers zelf de verantwoordelijkheid moeten nemen om voor de bermen zorg te dragen. Aan die wetgeving wordt nu gewerkt. Eigenaren van verlaten gronden en percelen zullen beboet worden.

Het onderhouden van terreinen van instellingen die daar niet zelf voor kunnen opdraaien zal Openbaar Groen wel nog blijven doen. Nurmohamed noemt in dit verband instellingen als ziekenhuizen en scholen. “We gaan naar een model waarbij bewoners en bedrijven hun bermen zelf moeten maaien.” Binnen deze visie blijven dan alleen de highway en de Dr. Sophie Redmondstraat over die door het ministerie van OW worden onderhouden.

Ressorten

 “Ressorten gaan zelf leren maaien, waarbij mensen met een bedrijfje zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel en zich daarna laten registreren bij het ministerie van Openbare Werken”, zegt de minister. “Dan alleen kunnen de mensen deelnemen via openbare inschrijving.” Voor deze ressortgerichte aanpak moet Nurmohamed wel beschikken over voldoende belangstellenden die over een eigen bedrijf beschikken. “Want het werk moet niet teveel worden voor een persoon.” De kosten hiervan worden aan de hand van eenheidsprijzen vastgesteld. “Dat zijn standaardprocedures”, besluit Nurmohamed.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: