Akmos: “Landbouwbedrijf Narain is klein, maar zet grote daden neer”

Een bestuursdelegatie van Akmos (Associatie van Kleine- en Middelgrote Bedrijven in Suriname) heeft op 27 oktober een werkbezoek gebracht aan het Landbouwbedrijf Naga aan de Bomaweg 311. Hoofddoel van de visite was om landbouwondernemer Ashokkoemar Narain, de motor achter dit klein bedrijf, dat 16 medewerkers sterk is, te huldigen voor zijn grote daden.

Oorkonde

Aan landbouwondernemer Narain werd een oorkonde uitgereikt door Akmos-voorzitter Hariepersad Soekhlal, die vergezeld was van de bestuursleden Satish Balgobind en Vijay Jankipersad. “Wij bewonderen en feliciteren u voor opzetten van een duurzaam familiebedrijf, dat van ambachtelijke landbouw is uitgegroeid tot een industrie, die landbouwproducten verwerkt.”

Van ambachtelijke landbouw naar industrie

Uit het relaas van de gastheer en de gasten werd opgemaakt dat de ondernemer uit een landbouwfamilie komt. Hij heeft de landbouwknepen van zijn grootvader geleerd. “Vierendertig jaar geleden begon ik op een terrein van 1 hectare zelfstandig ambachtelijk landbouw te bedrijven. Vandaag heb ik 9 hectaren eigendomsgrond in gebruik.”

Allesomvattend bedrijf

“Het is niet bij ambachtelijk landbouw gebleven. Wij zijn nu op weg een industrie te worden, die er wezen mag. Een alles omvattende onderneming is neergezet. Wij onderzoeken en experimenteren, doen aan zaadteelt en veredelen de rassen. In feite zouden wij in deze moeten rekenen op landbouwkundig onderzoek van de universiteit, het landbouwproefstation en het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, maar die laten het grotendeels afweten.”

Kleine bedrijven hebben weinig aan banken

“Landbouwers en ondernemers die klein beginnen, hebben weinig aan de banken. Als beginner ben je een moderne slaaf van de bank. Met rente en andere kosten (23%) is het geleende bedrag in 5 jaar verdubbeld. Voor de ondernemer zijn deze geldzaken te zwaar. Om vooruit te komen, zijn de landbouwers als het ware op zichzelf aangewezen. Ik heb mij door hard werken en creatief zijn opgewerkt.”

Naga’s zoetzure augurken

“Wij doen aan verwerking van landbouwproducten tot zuurkool, zoute amsoi en zoetzure augurken. Vooral de zoetzure Naga’s augurken doen het goed. De marketingafdeling verzorgt de distributie naar supermarkten en andere verkooppunten.”

Motivatie

“In de achter ons liggende jaren heb ik geleerd en ervaring opgedaan. Ik prijs mij gelukkig, dat toen mijn bedrijf nog in kinderschoenen stond, ik Jiwan Sital van de FAL (Federatie van Agrariërs en Landbouwers, red.), als motivator en ondersteuner had. Hij schoolde mij op bepaalde gebieden. Wees mij op het belang van plannen. Administratie en organisatie zijn hard nodig. Als je je plannen en boeken niet duidelijk op een rijtje hebt, gaat veel mis. De FAL nam vooral mijn sopropo op bestelling af, die zijn weg naar het buitenland vond. Zo was ik verzekerd van afzet. De FAL ging failliet en moest ik andere afzetmarkten zoeken.”

Bedrijfsorganisatie

“Voor ik tot planten overga, zorg ik, volgens een worst case scenario, voor een sluitende bedrijfscalculatie en productieberekening. Want, dat zijn twee aparte zaken. En om de nare gevolgen van koersschommeling uit de weg te gaan, worden de berekeningen in US$ gemaakt. Hierdoor kan ik mijn afnemers het hele jaar door tegen een afgesproken prijs leveren. De afzet van de producten is voor dat ik plant, afgesproken. Het overgrote deel van mijn klanten plaatsen hun bestelling vooraf en betalen contant bij levering.”

Gegroeid vertrouwen

“Door de jaren heen is dankzij de kwaliteit van de producten en het nakomen van afspraken en prompte levering, het vertrouwen tussen mij en de afnemers gegroeid. Onder klanten bevinden zich vooral verwerkers en exporteurs”, aldus landbouwondernemer Narain.

Bewondering

Akmos-voorzitter Soekhlal en zijn medebestuursleden staken hun bewondering voor de ondernemende familie Soekhlal niet onder stoelen of banken. “Ondernemend Suriname, landbouwers vooral hebben veel aan u, vooral daar u uw kennis en ervaring wil delen om landbouw in Suriname op te voeren en op een hoger plan te brengen.”

HD

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: