Frankrijk, de Europese Unie en onze duurzame ontwikkeling

Nieuwe veerboot

Vorige maand hielden Suriname en Frankrijk een werkbespreking te Saint-Laurant -du-Maroni.    Er zal een veerverbinding komen met een nieuwe veerboot tussen Suriname en Frans Guyana.

Aan het veerbootproject, inclusief havens aan beide zijden van de verbinding en onderzoek hangt een prijskaartje van euro 10 miljoen. De financiering komt uit Europese fondsen en wel   euro 3,5 miljoen, Frankrijk euro 450.000,  CNES euro 250.000 , de lokale regering van Frans-Guyana  euro 175.000 en Suriname euro 625.000.

De Europese Unie kent een speciale samenwerkingsprogramma voor Suriname en Guyana. De Europese Unie werkt niet met leningen maar met schenkingsmiddelen (grants). Frankrijk en Suriname kunnen van deze E.U. schenkingsmiddelen, in combinatie met leningen bij de IDB    gebruik maken om de brug Suriname – Frans-Guyana te financieren. Aldus de Franse ambasasdeur Antoine Joly via een nieuwsmedium.

Tijdens de regering Venetiaan heeft de Europese Unie in 2007 de  aanleg, verharding van de  32 km. Lange weg Nw. Nickerie – South Drain en de aanschaf van de veerboot MV CANAWAIMA,   voor de veerverbinding Suriname – Guyana volledig betaald en wel ruim euro 20 miljoen  (grants—schenkingen). De regering Venetiaan heeft in die periode ook van de Europese Unie mogen ontvangen: euro 7.5 miljoen  voor de bacoven-sector (SURLAND export bananen)  en  10 miljoen euro voor upgrading van de rijstsector. Het waren allemaal schenkingsmiddelen (grants) en geen leningen.

Veerverbinding Nickerie – Guyana

Reeds in 2016 begonnen de problemen met de veerboot Canawaina. Vanwege slechte management en corruptie waren en zijn er geen geldmiddelen voor onderhoud van de boot.  De veerboot is vanaf mei vanwege technische problemen uit de vaart gehaald en er is nog steeds geen geld  voor herstelwerkzaamheden. De verdienst ligt al sinds mei stil.

De heer Rashied Doekhie (ex-NDP assembleelid) en mevr. Mr. Hanisha Jairam  (NDP-trekker in Nickerie) kunnen een boek schrijven over het wanbeleid en grove  corruptieve praktijken die bij  “CANAWAINA” zijn gepleegd. Er lopen juridische processen over deze corruptiepraktijken.  

Ook onze bacovenbedrijven exporteren geen bacoven meer naar de Europese Unie (Nederland – Antwerpen – Belgie). Vanaf de herstart omstreeks 2004, met grants (schenkings-geldmiddelen) van de Europese Unie  tot en met 2010 waren de Surland export bacoven-bedrijven stabiele bedrijven in groei en bloei. De achteruitgang en neergang is vanaf 2010 gestart en ligt voor een groot deel wederom stil.

1200 bacovenarbeiders  worden nu door de Staat Suriname (de sociale werkplaats en  sociale werkgever van weleer) betaald!

Onze  padieaanplant / rijstproductie is gedaald naar 30.000 ha.

Zulks, terwijl dit In Guyana (vanaf 1980) is gestegen naar 200.000 ha.

Leendert Doerga.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: