De politieke partijen die geen zetels behaald hebben

17 politieke partijen hebben op 25 mei 2020 aan de verkiezingen deelgenomen. Van deze politieke partijen  hebben slechts 6 politieke partijen  zetel(s)  behaald . Deze 6 politieke  partijen zijn ; de VHP ( 20 zetels), de NDP ( 16 zetels), de ABOP ( 9 zetels), de NPS ( 3 zetels) , de  BEP ( 2 zetels) en PL ( 1 zetel). De overige 11 politieke partijen hadden de overredingskracht niet om de kiezers zover te krijgen dat zij enkele zetels konden krijgen. In dit artikel zal ik extra aandacht besteden aan deze 11 politieke partijen die geen zetels behaald  hebben en wat de kansen zijn voor deze partijen om over 5 jaren, dus in 2025, om één of meer zetels te behalen.

Het district Paramaribo is het “politieke hart” van Suriname.                                                                                 Bijna alle politieke partijen hebben hun hoofdkwartier in Paramaribo. Paramaribo is een belangrijke maatstaf om een politieke partij te beoordelen. In het verleden is het enkele politieke partijen gelukt om over de ruggen van andere politieke partijen zetel(s) te behalen. Ik zal enkele voorbeelden opnoemen. In 1973 heeft de PNR een aantal zetels behaald in Paramaribo; de HPP in 1977; de SPA en DA –91 in Nieuw Front-verband ; de PALU, Nieuw Suriname en NPLO in NDP-verband. Op 25 mei 2020  was het moeilijker geworden, vanwege het verbieden van de pre-electorale samenwerking tussen politieke partijen.

Diepgaande analyses maken na elke verkiezing                                                                                   Alle politieke partijen moeten na elke verkiezing diepgaande analyses maken en hun analyses in de nationale pers publiceren. Ik wil geen verhalen horen van oude politiek; ik wil geen verhalen horen “van slim stemmen” ; ik wil geen verhalen horen van  dat bepaalde partijen heel goed gescoord hebben, omdat zij veel beloofd hadden en daarom zoveel zetels behaald hebben.; ik wil geen verhalen horen van etnisch stemgedrag. De CLO is de grootste vakorganisatie in Suriname met meer dan 50.000 ambtenaren, maar de voorzitter van CLO, de NDP’er, de heer Ronald Hooghart, behaalde in  2015 in Paramaribo  414  voorkeursstemmen; in 2020 behaalde de NDP’er, de hater van de kolonisator, heer Ronald Hooghart op de NDP- lijst in  Paramaribo 95 stemmen. Deze Vakbondsleider moet ons geen verhalen komen vertellen over kolonialisme en neokolonialisme en de blanken ons verdeeld heeft. Ik neem het district Paramaribo als voorbeeld.

Geen van deze politieke partijen waren dichtbij een DNA-zetel in Paramaribo in 2020. De politieke partijen als de  PALU, DA-91,SPA ,DOE  en BEP hebben  in 2020 heel slecht gescoord. Ik zal  de cijfers van 2015 en 2020  van deze vijf politieke partijen  naast elkaar plaatsen. De kritische lezers kunnen zelf hun conclusies trekken.

Iedereen wil een politieke partij oprichten                                                                                                     Via de politiek kan je macht verwerven, grote bekendheid krijgen, maar het is niet een ieder gegeven om succes te behalen in de politiek. Slimme Surinamers als dokter Ruben Lieuw Paw Sam, ir.Iwan Krolis, ir.W.Caldeira, ir.Schillevoort   hebben hard gewerkt, maar het is deze intelligente heren  nooit gelukt om gekozen te worden als Statelid /DNA-lid.                

Peter de Vries is een goed voorbeeld    De bekende Nederlandse misdaadverslaggever Peter R. de Vries ( geboren in 1956) is een heel bekende journalist en zijn programma’s werden ook heel goed bekeken in Suriname. Hij was zo pupulair dat Nederlandse kiezers hem gestimuleerd  hebben om in de politieke arena te stappen. Samen met enkele vrienden richtte hij in Nederland een politieke partij  op met de naam :”De Partij van Rechtvaardigheid, Daadkracht en en Vooruitgang”. Volgens de opiniepeiler, Maurice de Hond ,zou de politieke  partij van Peter de Vries, met alle inspanning, niet meer dan 2  Kamerzetels behalen. Meneer Peter de Vries heeft goed geluisterd naar de opinipeiler Maurice de Hond en is niet in de politieke arena gestapt.De partij van Peter zou bij de verkiezingen zeker een of twee zetels behaald he3bben                                                                                                                                              In Suriname hebben de wetenschappers /opinipeilers de heer prof.dr. Maarten Schalkwijk ( Nikos) en drs. John Krishnadath ( IDOS) ook verschillen peilingen gehouden .Deze wetenschappers hadden al voorspeld  dat deze kleine politieke partijen geen  zetels zouden behalen, maar de “koppige  politici” hebben het dure advies van Schalkwijk en Krishnadath overboord gegooid. In het Nederlands zegt met vaak:” Wie niet wil horen , moet dan maar voelen . Ondanks hun 0.0 DNA-zetels  willen zij analyses blijven geven . Zij zoeken vaak zelf de nationale pers op om in de “spotlight” te blijven en denkende  dat zij over4,5 jaar weer mogen proberen om in het Hoogste College van Staat (DNA) te belanden . Aan deze politici ( de meeste zijn brave mensen) die 0.0 zetels behaald hebben wil ik het volgende citaat van de grote Griekse filosoof Socrates (± 469 v.C. -± 399 v.C. ) meegeven :” De genen die niet het minst tevreden is, is het rijkst, want tevredenheid is de grootste schat”.

Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: