Social distance en handen ontsmetten crucialer bij glo-leerlingen door afschaffing mondkapjesplicht

Onlangs heeft het Onderwijsministerie besloten dat kinderen onder 12 jaar geen mondkapjesplicht hebben op de basisscholen. Het dragen van een mondkapje wordt doorgaans als een goudenregel beschouwd tegen Covid-19. In een samenleving waar de bewustwording en naleving van de Covid-protocollen niet van dien aard is, is er dan geen reden tot bezorgdheid wanneer kinderen in het openbaar geen mondkapje dragen?

De huisarts Harold Mohamed Ashim zegt tegenover Dagblad Suriname dat die bewustwording inderdaad nog niet is wat het wezen moet. Hij geeft aan dat dit duidelijk zichtbaar is op de openbare wegen en in de winkels. “Als je rondrijdt, dan zie je dat heel wat mensen zich niet houden aan de regels. Ze dragen bijvoorbeeld wel een mondkap, maar dan is de neus niet bedekt. Sociale distance zie je ook niet altijd. Je kan informatie geven, maar de vraag is of mensen ook luisteren.” Mohamed Ashim spreekt van een koppigheid, die moeilijk te veranderen is. “Je ziet het ook in de regering.” De winkeliers aan de andere kant kijken door de vingers, omdat ze hun producten moeten verkopen. Desalniettemin zegt Mohamed Ashim dat geen mondkapjesplicht op de basisscholen niet persé verkeerd hoeft af te lopen. Er zijn namelijk nog 2 andere goudenregels: sociale distance en handen wassen/ontsmetten. Wanneer de scholen invulling kunnen geven aan deze 2 regels dan is de situatie wel werkbaar, benadrukt Mohamed Ashim. “Het is bewezen dat mondkapjes belastend zijn voor kinderen. Als de kinderen afstand houden en hun handen wassen, dan denk ik dat ze redelijk goed zitten.” Onderwijsminister Marie Levens spreekt van een nieuwe normaal in het onderwijs, waar kinderen per keer in groepjes van 10 leerlingen worden geplaatst voor de fysieke begeleiding op school. Hiermee krijgt social distance wel de nodige aandacht.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: