Burger niet tevreden over drie maanden regering Santokhi-Brunswijk

‘Wat niet verwacht was, was nepotisme’

De regering Santokhi-Brunswijk zit inmiddels drie maanden aan. Drie maanden die vooral in het teken stonden van schuldsanering en bestrijding van het Coronavirus. Hoe kijkt de burger aan tegen deze drie maanden? Is de burger tot nu toe tevreden over het optreden van de regering of heeft hij of zij bepaalde kritiek- en/of verbeterpunten? Die vragen stelde Dagblad Suriname op haar Facebook-pagina en de reacties stroomden binnen. Hieronder enkele willekeurig gekozen reacties.

Ruby: ‘Tevreden kunnen we nog niet zijn, want het zijn ampertjes drie maanden, dus veel te vroeg om veel te kunnen verwachten, tenminste als je common sense hebt. Ik vind, nog even geduld en een afwachtende houding nemen. Geef ze de kans.’ Natascha: ‘Het begin was heel mooi, vanaf de inauguratie, we werden regelmatig op de hoogte gesteld over wat gebeurde, door de president zelf, maar wat er daarna gebeurde had niemand kunnen vermoeden, dat het volk de prijs moet betalen voor wat de vorige regering heeft aangericht.’ 

‘Het is zeker geen goede start’

Femia schrijft nog niet tevreden te zijn. ‘Zie wel graag dat er met de mensen die in de vorige regering zich schuldig hebben gemaakt aan corruptie, voor eens en altijd wordt afgerekend, en dat het geld, waarvoor nu het volk in hun zak moet gaan, werkelijk teruggehaald wordt. En ik vind ook dat er beter moet worden nagedacht over al die benoemingen op de verschillende plekken. Suriname heeft meer dan genoeg goed geschoolde capabele mensen, die het werk kunnen en ook willen doen. Kan nooit zo zijn dat alleen de first lady of de broer van de vicepresident alleen alles kunnen. Kan nog teruggedraaid worden… Want dit is zeker weten geen goede start.’

Mireille: ‘Het was te verwachten dat alles duurder zou worden. Het was te verwachten dat het geld terughalen bij corruptelingen niet morgen gaat gebeuren. Het was te verwachten dat ze wederom offers van het volk zouden vragen. Wat niet te verwachten was en wenselijk is, is dat de regering eenvoudiger wordt. Volk wordt gevraagd te offeren, offer mee en laat het merken. Wat niet verwacht was, was nepotisme. Wenselijk is om dat terug te draaien. Wat ik ook had verwacht is, sanering overheidsapparaat, te beginnen met de mensen die na 25 mei zijn aangenomen en of mensen die in maart zijn aangenomen. Ook moet men wat sneller gaan werken aan de belastingschijven, want de armen, die zogenaamd ontzien zouden worden van alles, merken het nog niet. En verder is meer (vaker en geregeld) communicatie en duidelijke en eerlijke (wordt moeilijk met nepotisme) communicatie wenselijk.’

‘Ik zou minder beloftes over toekomstige grote projecten willen horen’

William: ‘Het is tot nu toe nergens uit gebleken dat welgemeende kritiek een luisterend oor krijgt. Er wordt verdedigd en goed gepraat, maar tot nu toe is geen enkele beslissing teruggedraaid of herroepen. De vraag is dus of het zinvol is om met adviezen te komen, waar toch niet naar geluisterd wordt. Ik zou minder beloftes over toekomstige grote projecten willen horen. Van belang is om ons nu te laten weten waar er reeds verbeteringen zijn opgetreden en wat in de naaste toekomst is te verwachten. Daar zijn wij als volk beter mee gediend!’

Ook Angi uit zich kritisch: ‘Bij de eerste maand al was het fataal. Nog dieper en zwaarder getroffen is het arme volk. Wat zal het zijn na een jaar…? Er is nog geen plan voor de armen…’

Vijrindra: ‘Helemaal tevreden niet, maar als er meer wordt gecommuniceerd met het volk zouden wij misschien kunnen begrijpen waarom bepaalde zaken zolang duren. In elk geval is dit beter dan de vorig regering, dus er is wel hoop.’

Sherida: ‘Na 3 maanden Santokhi-Brunswijk? Mijn wallet huilt en mijn buikriem kan geen gaten meer verdragen. Elke dag draai ik dat ene muntje om te kijken wat prioriteit geniet en toch, toch begrijp ik wat ze hebben overgenomen. Hoelang wij dat zullen kunnen volhouden, is de vraag. Kreet van een eenvoudige huismoeder.’

Kalidien: ‘In een land is het volk het belangrijkste punt en als zij niet tevreden is, betekent het dat het niet goed gaat in het land. Alles wordt met de dag duurder. Waar zijn die boeven die opgesloten zouden worden. Niks meer horen we. Voor de verkiezing zei hij dat de regering dat geld terug zou betalen en niet het volk. Wat nu?’ 

‘Santokhi doet het uitmuntend als president’

Raaj vindt dat Santokhi het ‘uitmuntend’ doet als president. ’Er wordt gewerkt op alle fronten: corruptiebestrijding, schuldherschikking, armoedebestrijding, garanderen van gezondheidszorg, herstart onderwijs, maar ook aan ontwikkeling wordt gewerkt, denk aan de bruggen in planning. Er zijn zwakke schakels in het ministers team, zoals Kuldipsingh, Pokie, Abiamofo. En ook de vicepresident is een stoorzender.’

Varsha schrijft tevreden te zijn, ‘want als je een leeggeplunderd land overneemt, dan moet je ballen hebben. Wij mensen kunnen alleen klagen.

Als wij een schuld nemen, moeten wij ook een beetje krap leven en extra uitgaven stopzetten, zodat wij de schulden kunnen betalen. Het is ons land en als wij gezamenlijk ons land redden om het weer tot bloei te brengen, zeg ik dat ik een trotse Surinamer ben, want ik help me land om vooruit te komen. Door de hele dag deze regering uit te schelden, bereiken jullie niks. Ga die tijd aan iets nuttig besteden.’

Priya vindt dat deze drie maanden de regering Santokhi-Brunswijk heeft het arme volk van Suriname nog armer heeft gemaakt. Alleen teleurstelling, teleurstelling en nogmaals teleurstelling.’


‘De pres moet stoppen met te vertellen hoe goed Melissa is’

Humphrey: ‘Stop nepotisme terstond. De pres moet stoppen met te vertellen hoe goed Melissa is. Wat zijn haar trackrecords? Niet haar opleidingen. Ze weet niets van oliezaken en moet in de Raad van Commissarissen van Staatsolie. Ze lijkt wel een dwingerig vrouwtje te zijn. Suriname heeft haar niet gekozen. Alles terugdraaien regering van Suriname. Als er nu verkiezingen gehouden zouden worden, dan haalt de VHP nog geen 12 zetels. 32.000 Mensen en nog veel meer kijken toe hoe de NPS behandeld wordt. De VHP krijgt eens een koekje van eigen deeg. Heer Santokhi, een koersverandering is dringend nodig. Je leeft je beloftes niet na.’

Sila: ‘Heb nog niks goeds opgemerkt. Het enige wat mij opvalt, is achteruitgang. De bevolking wordt steeds armer en armer. En bovendien alle prijzen de lucht in. Als het nu binnen drie maanden al onleefbaar blijkt, wat dan in de resterende tijd van deze regering?’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: