VN zal Suriname ondersteunen bij integrale ontwikkeling

Gisteren heeft De Nationale Assemblee (DNA) een buitengewone vergadering belegd in het kader van 75 jaar bestaan van de Verenigde Naties, dat vandaag een feit zal zijn. Bij deze gelegenheid heeft onder andere de president van de Republiek Suriname, Chandrikapersad Santokhi, een toespraak gehouden. Voor hem kwamen Marina Walter, UN Resident Coördinator in Suriname, parlementsvoorzitter Marinus Bee en de fractievoorzitters aan het woord. De NDP-fractie heeft de vergadering van gisteren niet bijgewoond.

VN zal Suriname steunen

Marina Walter, UN Resident Coördinator in Suriname, sprak in haar videoboodschap haar felicitaties uit naar het parlement voor het organiseren van de buitengewone vergadering. De VN is 75 jaar geleden opgericht om de vrede en gelijkheid, die verwoest waren na de Tweede Wereldoorlog, te handhaven en te versterken. De VN zorgt voor coöperatie tussen de landen van de wereld. “De VN zet zich in voor blijvend vrede voor de landen. Vandaag de dag focust de VN zich op veel meer gebieden dan de oorspronkelijke doelen. Klimaatverandering is een van de grote uitdagingen waarmee de VN zich bezighoudt. In 2020 is ook 45 jaar dat Suriname lid werd van de VN. Op 4 december 1975 werd Suriname toegelaten als de 144ste lid, gelijk aan elke ander land van de wereld”, stelde Walter. “Het multiculturele en gepassioneerde volk met vele talen, die in harmonie en vrede met elkaar leeft, is een model voor tolerantie voor de wereld. Suriname is sindsdien gegroeid en levert een bijdrage aan de VN. Er staan ons grote uitdagingen te wachten in de komende tijd. De Covid-19 pandemie heeft de ongelijkheden in de wereld verduidelijk en een crisis op verschillende gebieden veroorzaakt.”

Walter stelde dat de secretaris-generaal, António Guterres, een globaal overleg heeft gestart, waar Surinamers ook meegedaan hebben. “De komende decennia is een van actie. We zijn 10 jaar verwijderd van de Sustainable Development Goals 2030. Er is potentie in Suriname en er moet veel harder gewerkt worden voor ontwikkeling van ons land. De minder bedeelden zijn vaak ook het moeilijkst te bereiken. Maar ook zij hebben recht op gezondheidszorg en onderwijs. De VN zal Suriname steunen bij de integrale ontwikkeling van onder andere de agrarische sector en voor transformatie binnen andere belangrijke sectoren in Suriname”, gaf Walter aan.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: