Roy Bhikharie over 3 maanden regeerbeleid: “Je kan niet dezelfde dingen blijven doen en andere resultaten verwachten”

Alhoewel nepotisme en favoritisme geen nieuwigheid zijn binnen de Surinaamse politiek, heeft de first lady Mellisa Santokhi op dit vlak de meeste kritiek geïncasseerd. Dit, terwijl de dierbaren van onder andere de vp Ronnie Brunswijk en de PL-leider Paul Somohardjo, in hoge functies zijn geplaatst onder het mom van ‘gekwalificeerd en onbezoldigd’. Roy Bhikharie, voorzitter van de Progressief Verheffende Partij (PVP), is van mening dat de first lady met haar 6 tot 7 functies de druppel is die de emmer doet overlopen. “Er wordt teveel gefocust op onbezoldigde functies. Als het onbezoldigd is dan kan je je hele familie functies toekennen? Je kan niet dezelfde dingen blijven doen en verwachten dat je andere resultaten krijgt”, plaatst Bhikharie zijn kanttekening in gesprek met Dagblad Suriname.

Waar blijven beloofde profielschetsen en transparantie?

Bhikharie wijst op de mooie praatjes die vóór de verkiezing gebezigd zijn en die na de verkiezing geen waarde meer lijken te hebben bij de machthebbers. Zo had president Chan Santokhi beloofd dat via een profielschets er transparantie zou komen en personen getoetst zouden worden. Na 3 maanden dat de VHP en Abop zitting hebben genomen in het machtscentrum, is er nauwelijks een compleet overzicht van personen die benoemde zijn tot rvc en directie bij de overheid en parastatale bedrijven, leden van de presidentiële commissies en beleidsadviseurs van de president c.q regering. Alleen met transparantie kan het vertrouwen structureel hersteld worden, accentueert Bhikharie. “Bovendien zou de regering ook informatie moeten verschaffen over alle corruptieve zaken, zoals Blitzz en drugsvangst in het KLM vliegtuig waarin de first lady vertrok. Op deze manier kan de regering het ernstig geschonden vertrouwen fundamenteel herstellen.” Bhikharie vindt dat de regering niet voorbij kan gaan aan de tendentieuze berichten als zouden familieleden, vrienden, sponsoren en NDP’ers zwaar geaccommodeerd zijn binnen het nieuwe regeerbeleid. “De schuld ligt bij de politieke leiders zelf, omdat ze de beloofde transparantie en toetsing door middel van profielschetsen hebben genegeerd.”

President moet grote ‘schoonmaak’ houden

Bhikharie merkt op dat zelfs coalitieleden andere kanalen zoeken om hun gal te spuwen over de pijnpunten binnen het beleid, terwijl ze in het wetgevend instituut de zaken dienen aan te pakken. De PVP-voorzitter vraagt zich af of de DNA-leden bang zijn om via DNA de regering ter verantwoording te roepen. “Dat is toch hun betaalde en morele plicht?” De roep voor clean governance is heel hoog. De president heeft nu de gelegenheid om een grote ‘schoonmaak’ te houden. Het uitblijven daarvan kan de politieke schade intensiveren. “De grote teleurstelling bij het volk is, datgene wat massaal is afgewezen, precies dat wordt nu herhaald. Ook de structuren van de regerende politieke partijen zijn medeplichtig aan het nepotismebeleid.” Ondanks alle kritiek is de hoop nog gevestigd in de president. Volgens Bhikharie is die kritiek bedoeld om de president te laten zien dat hij draagvlak heeft om te doen wat hij beloofd heeft.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: