Etnel: “Grondstoffen geen zegen als je niet wijselijk investeert”

Armoede komt nog altijd in Suriname voor. “Lage inkomens die niet kunnen beschikken over gezond voedsel, huisvesting en gezondheidszorg vormen nog steeds hardnekkige obstakels voor grote delen van de samenleving. Ook kunnen nog lang niet alle kinderen na de verplichte schoolperiode een hogere opleiding volgen vanwege gebrek aan financiële middelen. Voor de doorsnee burger is het leven vanaf 2016 moeilijker geworden”, zegt DNA-lid Patricia Etnel. Volgend jaar presenteert de regering haar ontwikkelingsplan, omdat het van de regering Bouterse-Adhin pas volgend jaar verloopt merkt Etnel op. “Als we kijken naar de plannen van de vorige beleidsmakers, dan zijn dat alleen pakketten geweest.” De politica noemt het feit dat er geen sociaal vangnet is gepresenteerd om mensen uit de armoede te helpen. Wat precies tot armoede behoort is in voorgaande jaren niet geadresseerd en de huidige regering zal dat wel moeten doen. merkt Etnel op. “Ik kijk daarom uit naar het meerjarenontwikkelingsplan van regering Santokhi – Brunswijk voor de komende 5 jaren dat volgend jaar gepresenteerd zal worden.”

Het DNA-lid namens de NPS noemt het feit dat delen van onze inkomsten zijn verpand aan leningen een groot probleem. “Dit zal opgelost moeten worden.” Het vraagstuk over armoede behelst voor Etnel iedereen die het moeilijk heeft. “Overal zitten mensen met problemen, uit alle lagen van de bevolking. Het zijn Surinamers die geholpen moeten worden. De mofinawans komen daarom voor in alle gebieden.” De politica geeft echter aan dat in de verschillende districten de problemen van elkaar verschillen. Zij is er daarom voorstander van dat de noden in de verschillende districten goed geanalyseerd worden. Etnel merkt tot slot nog op ‘dat we ons niet al rijk moeten rekenen met de recente olievondsten’. Ze verwijst naar onze bauxietsector en het feit dat we na 100 jaar bauxietwinning nog steeds een lange weg te gaan hebben. “Het hebben van grondstoffen is zo te zien niet helemaal een zegen als je niet wijselijk investeert. Pas als je werkt aan de productie zou het hebben van grondstoffen een zegen kunnen zijn voor de natie”, aldus Etnel.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: