Archiefstukken prof.mr. Coen Ooft door zoon overgedragen aan Nationaal Archief Suriname

Op de 100e geboortedag van prof. Mr. Coen Ooft zijn woensdag door een van zijn acht kinderen, Frank Ooft, aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan, aldus de Communicatie Dienst Suriname.

Ooft was vanaf juli 1956 de voorzitter, lid van de Staten van Suriname van 1958 tot 1969. In 1963 werd hij minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Jopie Pengel. Nog datzelfde jaar was er een kabinetscrisis die uiteindelijk alleen aan Ooft het ministerschap kostte. Tien jaar later werd hij minister van Binnenlandse Zaken in het eerste kabinet-Arron (1973-1977). Ooft werkte ook als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was mede-opsteller van de Surinaamse Grondwet van 1987.

De directrice van het NAS, Rita Tjien Fooh, zei dat Ooft een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie en dat zij daarom het gebaar van zoon Frank Ooft enorm waardeert. Verder gaf zij aan dat het een belangrijk nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. 

Ooft heeft boekwerken geschreven, waaronder ‘Constitutioneel recht van Suriname’ en ‘Kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname’. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Na de tweede wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’ beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van de Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV). Hij hield zich ook bezig met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij de bouw van de bruggen over de Corantijn- en Marowijnerivier. 

Ooft overleed op 16 maart 2006 op 85-jarige leeftijd.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: