Stutgard over opheffen verbod mond- en neusbedekking: “Het moet niet blijven bij de glo-scholen alleen”

Het ministerie van Volksgezondheid, onder leiding van minister Amar Ramadhin, maakte onlangs bekend dat ouders hun kinderen onder de 12 jaar zonder een mond- en neusmasker naar school kunnen sturen. Mede op basis van de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie is het verplicht stellen van mond- en neusbedekking voor jonge kinderen niet langer van kracht.

Logisch
Voor voedseltechnoloog Ricky Stutgard komt deze beslissing niet als een verrassing, hij ziet het eerder als logisch. De zelfgemaakte mondkappen noemt hij zelfs ‘schijnveiligheid’, ook al maakt hij er zelfs wel gebruik van, geeft hij eerlijk toe. Vooral omdat de regel veelal is gesteld in de verschillende zaken, is het voor de voedseltechnoloog meer dan logisch om de regels op te volgen wanneer hij zijn inkopen moet doen.

Schijnveiligheid
Waarom hij de handgemaakte maskers toch als schijnveiligheid bestempelt, legt hij aan de hand van een ei uit. “De diameter van een ei is 25 nanometer. Een bacterie is 9 nanometer, en daarom gaat een bacterie dwars door een ei.” Het wordt pas interessant wanneer Stutgard uitlegt dat een virus 1.000 maal kleiner is dan een bacterie. “Denk je dan dat een virus niet door de mond- en neuskappen kan?”, vraagt de voedseltechnoloog. Volgens Stutgard gaat een virus met gemak door een masker van stof.

Gebruiksduur
Stutgard verwijst ook naar een onderzoek dat hoe langer een mondkap gedragen wordt, hoe meer bacteriën zich ophopen op de mondkap. De wetenschapper zegt te begrijpen dat mensen vooral in gesloten ruimten een mond- en neuskap op willen hebben, maar wijst erop dat in Suriname zaken letterlijk van Europa worden overgenomen, terwijl niet gekeken wordt naar de milieuverschillen met ons land, dat veel heter is. “Door de zon kan het virus moeilijker tegen de hitte, dit geldt dus ook in de hete lokalen”, licht Stutgard toe. Als gekeken wordt naar de duur in gebruik, dan worden medische mondkappen maximaal 3 uren gebruikt in een professionele omgeving. Overigens is Stutgard er voorstander van dat de medische maskers voor het ziekenhuiswezen bestemd blijven, om te voorkomen dat er grotere tekorten in die sector ontstaan.  

Handen
Een veel groter risico op verspreiding van het virus komt vooral door onze handen, merkt Stutgard op.Onze handen raken verschillende oppervlakten aan met grote kans op besmetting via onze mond en ogen. Doordat mensen steeds de mondkappen met hun handen regelen, brengen ze onbewust zichzelf in gevaar.

De medische mondkappen zijn volgens Stutgard van een hele andere kwaliteit en voor een heel ander doel. Bovendien is het gebruik doorgaans in steriele omgevingen. “De operatiekamer wordt zelf bespoten, zodat ook de lucht wordt ontsmet.” 

Beslissing
De voedseltechnoloog ondersteunt deze beslissing om de mond- en neusbedekking niet verplicht te stellen voor de jonge leerlingen. “Maar het moet niet blijven bij de glo-scholen alleen, want ook de oudere leerlingen hebben problemen met ademhalen”, besluit Stutgard.

RB

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: