SLM-directeur Radjkoemar definitief ontheven

De directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, Radjesh Radjkoemar is definitief ontheven. Dat heeft Dagblad Suriname uit betrouwbare bron vernomen.

Er zou met hem een compromis tot stand zijn gekomen om uit zijn contract te treden. De inhoud van dat compromis is nog niet bekend.

De CFO (Chief Financial Officier) van de luchtvaartmaatschappij, Rachel Kolf-Deira, zou zelf ontslag hebben genomen.

Volgens de bron zou de leiding van de SLM voorlopig in handen komen van het oudste lid in de hiërarchie van de leiding van het bedrijf.

Overigens, dat het oudste lid in de hiërarchie nu de leiding heeft, betekent niet automatisch dat die persoon capabel genoeg is om op het hoogste niveau leiding te geven aan het bedrijf.

De toekomst van de luchtvaartmaatschappij is al enige tijd zeer onduidelijk. Vooralsnog is er niemand binnen de maatschappij die het op een juiste wijze kan leiden en sturen. De SLM zou inmiddels een schuld hebben opgebouwd, aldus bronnen, van rond US$ 80 miljoen,

Radjkoemar was pas sedert 1 september 2019 de directeur van de SLM en had de functie overgenomen van Gerard Lau. Tijdens de periode van ex-president Desi Bouterse heeft de SLM maar liefst vijf directeuren gehad. Naast Radjkoemar en Lau, gaat het ook om Robbi Lachmising, Louis Voigt en Ewald Henshuys.

Dit jaar is een slecht jaar voor de SLM. Zo was er een probleem rond het certificeringsproces van de Boeing-777. Door vertraging van dat proces kon het toestel, waarvan de lease in mei 2021 verloopt, lange tijd niet worden ingezet.

CASAS, de Civil Aviation Safety Authority Suriname, liet eind juli weten, dat de SLM in juni 2019 bij de aankondiging dat ze van de Airbus A340 over zou stappen op een Boeing 777, een plan had gepresenteerd om de certificering eind oktober 2019 rond te hebben, af te hebben. Maar, het toestel arriveerde pas op 17 december in Suriname. ‘Vanwege onderhoud dat nog verricht moest worden aan het vliegtuig werd het pas op 20 maart 2020 in luchtwaardige staat aan CASAS gepresenteerd, waarna er een bewijs van luchtwaardigheid werd verstrekt’, zo verklaarde CASAS.

Het toestel heeft echter, mede door de sinds maart heersende Covid-19 pandemie, nauwelijks vluchten uitgevoerd.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: