Regering haalt plan veerverbinding tussen Paramaribo en Meerzorg uit de kast

Maratakka II door SMS in verkoop gedaan


Er komt weer een veerverbinding tussen Paramaribo en Meerzorg, dat meldt een betrouwbare bron aan Dagblad Suriname. Het veer moet bijdragen aan het tot het verleden laten behoren van de dagelijkse lange files op en naar de Wijdenboschbrug.

De te plannen nieuwe veerverbinding gaat, zo wordt vernomen, niet door de staat beheerd worden, maar door de private sector. Er zal een inschrijving worden gehouden voor private ondernemingen die interesse tonen om deel te nemen aan dit project.

Het is overigens niet voor het eerst dat gesproken wordt over herstel van de veerverbinding vanwege de overbelaste Wijdenboschbrug. Al in augustus 2016 vond toenmalig minister Andy Rusland van Transport, Telecommunicatie en Toerisme dat er weer een veerboot moest gaan varen. Maar, het bleef bij woorden en plannen.


Terug in de tijd…

De eerste veerboot die de verbinding onderhield was de Maratakka, die eind jaren ‘20 van de vorige eeuw op het dek van het Noorse stoomschip Belmovia de overtocht van Nederland naar Paramaribo maakte. De Maratakka was gebouwd op een Nederlandse werf, woog 60 ton en was voorzien van een 100 PK dieselmotor. Aanleiding voor de bouw was het besluit uit 1928 van het Surinaamse Gouvernement om zelf een geregelde veerdienst te gaan onderhouden. Op het traject was sinds begin jaren twintig een particuliere veerdienst actief, met wisselend succes. Met de nieuwe veerdienst wilde men ook het overzetten van auto’s en karren mogelijk maken. De Maratakka had een capaciteit om het vervoer van twee grote of drie kleine auto’s mogelijk te maken. Aan beide zijden van de Surinamerivier waren speciaal grote steigers met een beweegbaar eindstuk gebouwd, zodat het veer bij alle getijden kon varen. Door allerlei problemen, zoals mankementen, was de Maratakka regelmatig uit de vaart. Er ontstond in de loop der jaren ook behoefte aan een tweede boot en dat werd de Saramacca. Uiteindelijk werd pas in 1954 de kleine Maratakka vervangen door de grotere en snellere Ansoe. In de latere jaren kwamen de veel grotere veerboten Metapica en de Maratakka ll in de vaart op het traject Paramaribo-Meerzorg. Met de opening van de Wijdenboschbrug kwam een einde aan de veerdienst.

De Matapica en Kodokoe, oude veerboten van de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS), werden in januari 2019 bij veiling verkocht. Gehoopt werd van de opbrengst de Maratakka II te kunnen opknappen. De Matapica en Kodokoe waren lek. Het bedrijf had op advies van deskundigen besloten ze te verkopen. De koper kon de vaartuigen als schroot doorverkopen. De Maratakka II, die eerder diende als veerboot, kon door zijn staat slechts worden ingezet voor het vervoer van personenauto’s. Voor zwaar verkeer zoals vrachtwagens met houtblokken had een nieuwe boot moeten worden aangeschaft.

De Maratakka II wordt overigens nu door de Scheepvaart Maatschappij Suriname (SMS) te koop aangeboden. Geïnteresseerden kunnen tot uiterlijk vrijdag 23 oktober een bod uitbrengen. Maar, de SMS bepaalt, ‘zonder dat zij daartoe redenen hoeft op te geven, over het al dan niet aanvaarden van de biedingen en de gunning’, zo blijkt uit een gepubliceerde advertentie waarin de verkoop wordt aangekondigd. Dat is volgens president-commissaris Lesley Daniëls van de SMS in gesprek met Dagblad Suriname ‘een gangbare gang van zaken, dat is de regel’. 

Dat de Maratakka II nu in de verkoop is, is aldus Daniëls vanwege de staat waarin de boot zich bevindt. ‘De bodem is verrot, de boot is niet meer zeewaardig, hij is ook al meer dan 50 jaar oud. Het is alleen maar oud ijzer. In plaats van dat hij zinkt, is het beter om hem te verkopen, om kosten te besparen. Overigens, indien de Maratakka II zou worden hersteld, dan zou de Maritieme Autoriteit Suriname hem waarschijnlijk niet eens kunnen goedkeuren.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: