Minister Ramadhin: ‘Suriname gaat Guyana op medisch gebied steun aanbieden’

‘Ik bied verontschuldigingen aan voor feestje in Nickerie’

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid zei zaterdag in het programma Kal Aaj Aur Kal van presentator Faried Pierkhan, dat Suriname Guyana gaat steunen op medisch gebied. Dat is besproken tijdens het bezoek afgelopen week van een ministeriële delegatie aan Guyana. ‘Suriname bevindt zich op een hoger niveau qua gezondheidszorg. Guyana is geïnteresseerd om gebruik te maken van Surinaamse medische diensten. Een werkgroep gaat nadenken over samenwerking op medisch gebied. Guyana heeft bijvoorbeeld geen MRI-scan (magnetic resonance imaging). Nu gaan Guyanezen naar New York voor deze behandeling, terwijl Suriname 3 MRI-scans heeft. Daarnaast hebben wij allerlei mogelijkheden voor operaties voor Guyanezen, zoals hart- en oogoperaties, maar ook oncologie. Nu reizen Guyanezen naar veel duurdere plaatsen.’

Delegatieleden Guyana voor vertrek en na terugkeer getest

Bij terugkeer maar ook bij vertrek, zijn de delegatieleden getest en ‘voor zoveel als mogelijk in quarantaine gegaan’. ‘De delegatieleden hebben gebruik gemaakt van een protocol voor essentiële reizigers. Dinsdag worden ze weer getest. Men blijft zoveel mogelijk thuis. De eerste testresultaten waren negatief.’

‘Caricom en EU onder de indruk van onze Covid-19 aanpak’

In Guyana bleek uit gesprekken met de lokale minister van Volksgezondheid, Frank Anthony, en met de Caricom en de EU, dat zij Suriname complimenteren voor de wijze waarop het Covid-19 virus wordt bestreden. ‘Ze zijn onder de indruk van onze aanpak’, aldus Ramadhin in gesprek met Pierkhan. ‘We hebben dus onze technische hulp aangeboden en ook onze protocollen. Verder hebben we hulp toegezegd inzake Covid-testen.’ 

Openstellen luchtruim door Guyana: ‘Guyana heeft nu eenmaal een veel flexibelere aanpak’

Op de vraag hoe minister Ramadhin denkt over het openstellen van het luchtruim door Guyana, antwoordde de bewindsman: ‘Doen wij iets verkeerds? Nee hoor.  Guyana heeft nu eenmaal een veel flexibelere aanpak. Zo gaan de autoriteiten daar er akkoord mee wanneer een reiziger alleen een negatieve Covid-test kan aantonen, van quarantaine na aankomst is geen sprake. Daar zijn ook geen mogelijkheden voor gecreëerd. Men wil daar niet in investeren. Tachtig procent van positief geteste personen in Guyana is in een thuissituatie. Guyana gaat af op het vertrouwen in mensen. Maatregelen die er zijn, zijn papieren maatregelen. Er is een avondklok, maar mensen gaan gewoon de straat op en verspreiden het Coronavirus. Een werkgroep gaat komende week nadenken over een veilig protocol voor personenverkeer vanuit Guyana naar Suriname.’

‘Regering overweegt serieus vluchten uit Nederland stil te leggen’

Ramadhin voegde eraan toe dat de Surinaamse regering overweegt om alle vluchten uit Nederland stil te leggen. ‘Het is een reële optie, gelet op de explosie van dagelijkse besmettingen in Nederland. Nu zijn er nog 1 à 2 wekelijkse vluchten uit Nederland. Zogenoemde essentiële personen kunnen mogelijk met vrachtvluchten mee, maar moeten na aankomst in quarantaine in een hotel. We kijken naar de mogelijkheid om gps-bandjes (global positioning system) te gaan invoeren, waardoor noch een hotel noch een beveiligingsbedrijf nodig is. Kortom, reizigers gaan zoveel als mogelijk in quarantaine, maar gaan ze toch de straat op, dan zijn ze via zo’n gps-bandje te volgen. Deze optie wordt serieus overwogen.’

Het busvervoer is 21 september weer gestart en de scholen zijn op 1 oktober geopend. Veel bussen zijn overvol. Is minister Ramadhin niet bevreesd dat op een bepaald moment het aantal dagelijkse besmettingen zal toenemen?

‘Ja, we hadden vrees in verband met deze twee issues. Ze zouden kunnen leiden tot een stijging van het aantal Covid-besmettingen. Maar, tot nu toe hebben we geen noemenswaardige situaties gehad, behalve op een uitvaart te Jarikaba, waar iemand uit Nederland 19 personen in 1 familie heeft besmet. De persoon had de quarantaineregels overtreden. Daarnaast zijn er situaties geweest te Apoera, waar 66 personen de afgelopen periode positief zijn getest, in Kwamalasamutu waren besmettingen en recent uiteraard mijn 5 collega-ministers. We zullen dus vooralsnog niet overgaan tot het aanpassen van het openbaar vervoer of tot sluiting van de scholen.’

Over het algemeen is de Surinaamse Covid-situatie gunstig te noemen. Maar nog steeds zijn er bijvoorbeeld mensen die feesten organiseren. Ook was er onlangs een feestje in Nickerie, waaraan regeringsleden deelnamen die op bezoek waren in het rijstdistrict.

‘Ik bied verontschuldigingen aan namens regering’

Ramadhin: ‘Ook ik was aanwezig. We waren uitgenodigd voor een eetmoment, we wisten niet dat er een feest was. We hebben onze ministers erop gewezen dat we kritischer moeten zijn en ook ik verontschuldig mij namens de regering en de daar aanwezige collegae. We wassen onze handen niet in onschuld. We moeten hieruit leren, we zijn voorbeeldfiguren.’

Kwestie Amoksi

Over de kwestie Amoksi zei Ramadhin: ‘Ik was niet in Suriname. Ik heb die situatie niet kunnen coördineren. Maar, ik schrok er ook van. Is er een misinterpretatie geweest, is er een verkeerde uitslag doorgebeld? Het zal niet de intentie van minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie zijn geweest om willens en wetens te gaan zitten in de assemblee en iedereen te besmetten. Ik word maandag geïnformeerd over de gang van zaken rond Amoksi. Ik begrijp niet dat dit heeft kunnen gebeuren.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: