Gemengde gevoelens over brug Marowijnerivier

‘Een betere veerverbinding tussen Suriname en Frans-Guyana zou voldoende zijn’


President Chandrikapersad Santokhi kondigde tijdens zijn bezoek vrijdag aan Wanica aan, dat naast een brug over de Corantijnrivier, ook een brug gebouwd gaat worden over de Marowijnerivier. Binnenkort vertrekt een ministeriële delegatie naar Frankrijk om onder andere te praten over een brug tussen Suriname en Frans-Guyana. Maar, hoe realistisch is een brug over de Marowijnerivier in deze tijd van financieel-economische malaise, torenhoge schulden en vergevorderde plannen voor een nieuwe veerboot voor de verbinding Albina – St. Laurent? Dagblad Suriname stelde deze vraag op haar Facebookpagina aan haar volgers.

Enkele willekeurig gekozen reacties kunt u hieronder lezen.


Steven: ‘Aanleg van goede infrastructuur kan leiden tot verdere groei en ontwikkeling. So why not? Een brug hoeft niet per se een verlieslatende investering te zijn, maar kan door allerlei soort heffingen, een bron van inkomsten zijn voor de desbetreffende landen.’

Volgens Ramon ‘begint de president gek te worden’. ‘Waarom praat hij niet over een tweede brug naar Commewijne. Ik denk dat een tweede brug naar Commewijne belangrijker is op dit moment.’

Cynthia: ‘Een betere veerverbinding tussen Suriname en Frans-Guyana zou voldoende zijn. Die brug kost veel meer geld. In deze crisisperiode zou ik de bouw van twee bruggen even achterwege laten.’


‘Unu libi 1000 jarie sondro broki, waarvoor is het nu nodig?’

Thurman: ‘Met dat geld kunnen ze alles eerst stabiliseren. En die bruggen alsnog bouwen als we al uit de crisis zijn. Unu libi 1000 jarie sondro broki, waarvoor is het nu nodig?’

Savitrie: ‘Oh, dat wil zeggen moni de! Het arme volk heeft honger en dan gaan ze de brug eten en de grote vliegvelden. Wauw vader van Suriname, bravo ga zo door tot hoe ver? Geweldig project hoor. Heb er geen woorden voor, allemaal eigen belang. Wie kijkt naar de burgers, dankzij wie zij nu in die functies zitten?’


Clyde: ‘Die middelen om die bruggen te bouwen, kan je beter gebruiken voor het arme volk. Die kan het op dit moment beter gebruiken, want wat was jullie leuze weer, eerst het volk dan de rest? God zij met ons Suriname.’  

‘Een brug van hier naar daar en overal. Het brengt vele voordelen met zich mee. Nou, als de regering haar huiswerk goed doet, zal dat geen probleem moeten zijn. Immers het gaat om de samenwerking tussen onze buurlanden’, zo schrijft Kim. 

Volgens Marijke wordt het volk ‘een irreële worst voor de neus gehangen’. ‘Als er geen geld is om de noodzakelijke verplichtingen van de staat op te pakken, waar moet dan het geld vandaan komen om twee bruggen te bouwen.’

‘Deze Pres loopt wat te hard van stapel’

Prim Prim: ‘Ik vind dat deze President wat hard van stapel loopt. Natuurlijk is een goede infrastructuur van een land het belangrijkste om een land in ontwikkeling te brengen, maar om eerst de bruggen te bouwen, terwijl de wegen in eigen land nog niet op orde zijn, lijkt mij de verkeerde volgorde. Als ik een voorbeeld mag geven: de afstand van Paramaribo naar Nickerie is ongeveer 210 kilometer. Een vrachtwagen met goederen op de weg heeft er minimaal 4 uren voor nodig om deze afstand te overbruggen. Vanwege de slechte staat van de wegen is dit erg kostbaar. Qua tijd maar ook voor de transportkosten. Het zou wellicht verstandig zijn om de wegen van oost naar west eens goed te asfalteren voordat de bruggen worden gebouwd. De delegatie van de ministers gaat per helikopter ergens naar toe. Dan ervaren zij niet wat het is om op een route van 200 kilometers 4 uren over de hobbelige wegen te rijden. Ik zou tegen de Pres willen zeggen. Pak eerst het meest urgente aan in plaats van groot te denken. Do it step by step.’


‘Het volk vraag om lotsverbetering en niet om bruggen’

Maureen: ‘Er kan pas gesproken worden over een brug over de Marowijnerivier als de leefomstandigheden van de bevolking op een niveau zijn waar eenieder het beter kan hebben. Steeds weer wordt er in de achteruitspiegel gekeken naar de vorige beleidsmakers. Het volk vraag om lotsverbetering en niet om bruggen.’

Fai: ‘Is dat nu echt nodig die brug? Het volk heeft het moeilijk. Ondernemers hebben het ook zo moeilijk, geef hun steun en daarna als wij uit de crisis zijn gekomen, kijken wij of de brug nodig is.’

Amlesh: ‘We leven in crisis. U kunt nieuwe ambtenaren niet uitbetalen. U kunt ambtenaren geen 50% verhoging geven en sinds u daar zit, klaagt u dat er geen geld is. Dan willen jullie twee bruggen bouwen. U moet eerst Suriname redden.’

‘Er komt ook een brug van Paramaribo naar Lelydorp’

Renaldo: ‘Er komt ook een brug van Paramaribo naar Lelydorp. Let maar op.’

Claire: ‘Nou in vergelijking met Guyana vind ik een brug naar Frans-Guyana realistischer dan die naar Guyana. De Fransen komen in groten getale inkopen doen in ons land. Er wonen en werken meer Surinamers daar. Zij kunnen hun familie hier sneller bezoeken en omgekeerd.’

error: Kopiëren mag niet!