“The man with the golden voice“, Robby Soekatma uit Koewarasan laat prachtige songs achter (R.I.P.)

Paramaribo, 19 oktober 2020

De Pop Javaanse muziek behoort tot een van de aspecten van de Javaanse cultuur die erg geliefd is zowel bij de jongeren als bij de ouderen, aldus de dichter Surianto (R.I.P.) in de Negara Expres van april/mei 1999 einde citaat “.

Westerse, Caribische en Javaanse invloeden zijn duidelijk herkenbaar als kunstvorm in de culturele diversiteit binnen de Surinaams Javaanse gemeenschap. Zang, dans en muziek leveren een positieve bijdrage in de integratie en de ontwikkeling van taal, kunst en cultuur. De pop javaanse muziek uit het buitenland met name Indonesiӫ heeft voor een deel de muziek-ontwikkeling in Suriname in de afgelopen 5 decennia in cultureel opzicht sterk beinvloed.

Integratie en ontwikkeling leidden op cultureel vlak tot grote veranderingen onder zowel Westerse en Caribische invloed als die van orthodoxe vormen. De gamelan boette in aan populariteit, de traditionele danseres (de ledek), werd langzaam verstoten door allerlei dansstijlen. Gelukkig zijn er initiatieven in Nederland en Suriname om deze muziekvorm te conserveren als cultureel erfgoed en nalatenschap van de Javaanse contractarbeiders sedert hun komst in 1890.

Robby Soekatma (55), heeft als zanger zijn sporen al lang en breed verdiend. De Surinamer van Javaanse afkomst heeft diverse prijzen in ontvangst mogen nemen en heeft geparticipeerd tijdens de vele evenementen in de afgelopen decennia met ook grote artiesten uit het verre Java-Indonesie. Hij maakte deel uit van diverse muziekformaties onder meer Jacob House Band, Occassions, Spang Makandra (2012-2013) en Campuran.

De beroemde en zeer populiare artiest werd beschouwd als een zanger met een voor Surinaamse begrippen “the man with the golden voice “. Hij vertolkte in het jaar ter herdenking van 128 jaar Javaanse immigratie een door de tekstschrijver Sai Pawiroredjo, zelf ook uit Koewarasan een toepasselijke ode ” Maju Terus Koewarasan ” opgenomen in de studio van de muzikant Mantje Karso.

Robby Soekatma (24 november 1964 – 17 oktober 2020) schreef zelf zijn thematische songs en sloegen allemaal in en zullen tijdloos blijven klinken als mooie (emotionele) herinneringen. ” Robby Soekatma is een gitaar die zuiver is afgestemd die hij zelf bespeelt “, aldus een citaat van zijn broer Oesje die mij is bijgebleven tijdens een van de vele gesprekken over de ontwikkeling van de Jawa muziek in Rotterdam tot diep in de nacht bij hem thuis.

De persoonlijke voorkeur van zijn songs bij de duizenden fans onder andere in de dorpsgemeenschap waar hij woonde Serie B van Koewarasan zullen als blijk van respect en waardering vast niet minder luid klinken uit de voorbij rijdende auto’s. Stuk voor stuk had hij aparte meeslepende meezingers over de liefde en thema’s over het dagelijks leven in ons mooi Sranan met soms gedurfde ” protest achtige kunstzinnige teksten ” ter overdenking. Het is publiek geheim, dat hij niet graag de publiciteit opzocht en een zeer bescheiden artiest was en dat sierde hem. Eenmaal op het podium stal hij de harten van alle aanwezigen met zijn (love) songs en zijn eigen compositie two-steps songs z.a. “ sego wadang, cipeer, Percaya en vele andere songs. Samen met collega artiesten heeft hij diverse muziekprojecten uitgevoerd o.a. een lied t.g.v. het einde van de ramadan, meer bekend als “dino lebaran “. Wijlen Robby Soekatma is meerdere malen uitgenodigd voor optredens in Nederland. In het jaar 1998 heeft hij samen met Boliek Dahan R.I.P. en Eduard Kasimoen een aantal popshows verzorgd in o.a. de “Pop Tempel “van de Jawa Muziek, de bekende PWA hallen in het Zuid Hollandse Zoetermeer.

In de Anthony Nesty Sporthal heeft wijlen Robby Soekatma tijdens diverse grote evenementen ook tijdens de Tribute to Oesje, Eddy en Ragmad R.I.P. ook acte de presence gegeven. Robby  Soekatma was ook mede-oprichter van de Stichting ter bevordering van de Jawa Muziek in Suriname onder leiding van drs. Soewarto Moestadja en bedankte na een tijdje als bestuurslid om persoonlijke omstandigheden.

Bij de gepresenteerde Pops Shows van Stg. Jamu en M Foundation i.s.m. Pakem Entertainment, Warung Spang Makandra Amsterdam en Sandut Farmaci van de Indonesische artiesten in april 2016 te weten, Romania, Eka Diosi, Paidjo en Idris Permata stond de muzikale band onder zijn leiding ondersteund door zijn vrouw en zangeres Monique Wongsowidjojo en andere muzikanten voor de optredens die werden verzorgd in Nickerie (NTC) en Paramaribo (ANS).

De uit Koewarasan afkomstige en zeer geliefde muzikant is op zaterdag 17 oktober 2020 overleden en op zondag 18 oktober naar zijn rustplaats gebracht. Zijn songs zullen blijvende herinneringen zijn voor het Jawa minnend publiek in Suriname en daarbuiten. Op 11 april vorig jaar was het de legendarische Mus Mulyadi en afgelopen 5 mei 2020 Didi Kempot beide uit Indonesiӫ die tot hoger leven werden geroepen en nu onze eigen populaire Robby.

Gran tangi Robby Soekatma voor alles wat je ons hebt achtergelaten, Waka bun Robby!

 Tekst/beeld: Mas Jo foto archief namens Stg. Jamu Suriname.

error: Kopiëren mag niet!