CWO staat achter hervatting activiteiten veerverbinding Canawaima

Dwarka: ‘Na 7 maanden thuis zitten, willen we weer aan de slag’

De Canawaima Werknemersorganisatie (CWO) heeft gisteren middels een brief gevraagd om met spoed ontvangen te worden door minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT). Bondsvoorzitter Dayanand Dwarka zegt aan Dagblad Suriname dat het de bedoeling is om gezamenlijk na te gaan op welke wijze en onder welke voorwaarden het mogelijk is om de veerverbinding tussen Suriname en Guyana weer te hervatten. De Canawaima Management Company is vanwege de heersende Covid-19 pandemie sedert 14 maart 2020 gesloten. Als gevolg hiervan is het bedrijf sindsdien verstoken van alle inkomsten, terwijl de maandelijkse vaste lasten moeten worden nagekomen. Thans dreigt het bedrijf in ernstige financiële problemen terecht te komen en dat noodzakelijke en dringende financiële verplichtingen op kort termijn niet kunnen worden nagekomen. Door de ontstane situatie neemt de onzekerheid bij het personeel alleen maar toe en maken zij ernstige zorgen over hun bestaanszekerheid. “Na 7 maanden thuis zitten, willen we weer aan de slag. In de afgelopen weken hebben we gezien dat de regering de bedrijvigheid van verschillende sectoren op basis van ontwikkelde protocollen weer heeft opengesteld. En we merken ook dat het aantal besmettingen van Covid-19 de afgelopen tijd is afgenomen. Ik heb dus overleg gepleegd met het bestuur van de vakbond en de leden en eenieder is volkomen ermee eens dat het tijd word om behoedzaam, voorzichtig, maar bovenal verantwoordelijk de activiteiten van Canawaima weer op gang te brengen. Al gaat alleen om het goederenverkeer en dan als het kan ook het personenverkeer tussen South Drain en Moleson Creek”, benadrukt Dwarka. Hij voegt eraan toe dat ook de frequentie van de vaarten bekeken moet worden.

Platen onderzijde veerboot moeten vervangen worden

De hervatting van de veerverbinding tussen Suriname en buurland Guyana wordt echter ook belemmerd door het niet functioneren van de MS Canawaima. De veerboot is al geruime tijd uit de vaart door technische problemen. Dwarka vertelt dat toentertijd Guyana een eigen veerboot had ingezet om de route te onderhouden, terwijl de MS Canawaima naar de reparatie ging. “Ik heb als voorzitter van de vakbond de informatie gehad dat de motoren vervangen zijn en dat er nog wat kleine reparaties uitgevoerd moeten worden om de boot weer operationeel te krijgen. Een belangrijk probleem dat wel nog opgelost moet worden, is dat Guyana heeft geëist dat de veerboot een dock-beurt moet krijgen, omdat platen aan de onderkant van de veerboot vervangen moeten worden. Dus die boot moet naar een dock gaan voor herstel. Dat moet nog gebeuren”, aldus de bondsvoorzitter. Volgens hem moet dit uiteindelijk wel opgelost worden zodat de MS Canawaima weer veilig ingezet kan worden.

Guyana kan voorlopig eigen veerboot inzetten

Zolang de MS Canawaima nog niet ready is om op een veilige manier ingezet te worden, vindt de vakbond dat buurland Guyana voorlopig een eigen veerboot kan inzetten om de route te onderhouden. Door het wachten op de MS Canawaima ontstaat er enorme stagnatie en kunnen de werkers niet aan de slag. “Zo lang heeft die boot daar gezeten, terwijl honderd duizenden euro’s eraan zijn besteed”, aldus Dwarka.

Heinrich Rozen voorgedragen voor rvc Canawaima

Dwarka heeft middels het schrijven ook onder aandacht van de bewindsman gebracht dat de vakcentrale C-47 conform de afspraak met president Chandrikapersad Santokhi inzake de deelname van vakbonden in de raden van commissarissen bij parastatale instellingen, Heinrich Rozen heeft voorgedragen voor de benoeming in de rvc van Canawaima Management Company NV. “Er heeft nog geen benoeming plaatsgevonden, maar wij attenderen de minister daarop op basis van afspraken. De invulling van rvc’s door de vakbeweging is een zorg, want wij worden vaak vergeten wanneer raden worden ingesteld”, aldus Dwarka.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: