‘Het volk wordt dubbel gepakt bij invoering rij- en voertuigenbelasting’

Met 28 stemmen vóór en 9 tegen stemde De Nationale Assemblee eind augustus 2018 voor de ontwerpwet houdende regels met betrekking tot de heffing van een Rij- en Voertuigenbelasting. De VHP stemde tegen de wet, omdat de partij destijds van oordeel was dat met een rij- en voertuigenbelasting het volk in nog grotere problemen zou komen. De VHP eiste dat de herinvoering van de rij- en voertuigenbelasting onmiddellijk werd teruggedraaid. Eind februari 2019 zei het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi dat indien de VHP in 2020 regeermacht zou krijgen, zij dan de rij- en voertuigenbelasting zou terugdraaien, er is immers ook een governmenttake. Het Assembleelid zei zelfs dat hij de belasting niet zou gaan betalen. Ook NPS-voorzitter Gregory Rusland zei eind februari 2019 dat zij bij regeermacht in 2020, de Wet Rij- en Voertuigenbelasting zou opheffen vanwege het leed dat mensen moeten doorstaan om aan de betaling van deze belastingvorm te kunnen voldoen.

Afgelopen dinsdag heeft president Chandrikapersad Santokhi een presidentiële commissie geïnstalleerd, die de Wet Rij- en Voertuigenbelasting tegen het licht gaat houden en vervolgens, na 3 maanden, met een advies moet komen. De regering wil dat de wet conform wet en recht is. Wat voor een advies zou de commissie moeten uitbrengen als het aan u, de burger, ligt? Die vraag stelde Dagblad Suriname op haar Facebook-pagina, waarop de reacties binnenstroomden. Enkele willekeurig gekozen reacties zijn hieronder opgenomen.

Patrick: ‘Rij- en voertuigenbelasting alleen voor luxeauto’s. Niet voor bussen en vrachtwagens. En de hoogte van het bedrag moet afhankelijk zijn van de waarde van het voertuig, niet het gewicht. Bijvoorbeeld een eigenaar van een auto van $ 60.000 kan onmogelijk hetzelfde betalen als de eigenaar van een wagen van $ 6.000. Geld zou worden gezocht bij de brede schouders.’

‘De regering maakt een valse start’

Sacha: ‘De regering maakt hiermee een valse start. Toen de vorige regering met de deze belasting kwam, is er door de oppositie fel tegen geageerd. De VHP-fractie heeft toen onder leiding van de voorzitter duidelijk gemaakt dat ze bij regeermacht deze wet nietig zouden maken. Oftewel deze intrekken. Want toen de governmenttake werd geïntroduceerd door de toenmalige NF-regering onder leiding van Ronald Venetiaan, had hij duidelijk gezegd dat het volk niet dubbel belast kan worden en vanaf toen is de belasting stopgezet. Jogi zei zelfs: of governmenttake of de rij- en motorrijtuigenbelasting, dus een van de twee. En in dit geval geldt dus de governmenttake, die zelfs is verhoogd met SRD 1. Dus deze nieuwe regering, met alle respect, onder leiding van Chandrikapersad Santokhi, zou deze wet gewoon moeten intrekken en helemaal niet te hoeven evalueren!’

Fros schrijft dat het altijd goed is dat een wet wordt geëvalueerd. ‘De vraag is: met welk advies komt de commissie? De tijden zijn veranderd. Een land kan niet leven zonder inkomstenbron. De zware lasten moeten ook worden gedragen door die mensen die dat kunnen. Kan jij je permitteren om een auto aan te schaffen, dan is wegenbelasting daar onlosmakelijk aan verbonden.’

‘We betalen al governmenttake’

Reena: ‘We betalen al governmenttake, dus we betalen geen rij- en voertuigenbelasting. En what about dat geld dat we eerder hadden betaald? Krijgen we dat nog terug? En de straten in Suriname laten het niet toe dat we rij- en voertuigenbelasting gaan betalen. Overal grote kuilen, dus niet van toepassing.’

Avinash: ‘Wij de burgers van dit arm land gaan dat niet meer kunnen betalen. De verzekering is zelfs zo duur geworden, dit erbij zal de emmer laten overlopen. Onze kleine auto’s breken op de wegen van ons land. Als de regering de wegenbelasting toch wil brengen, dan begin bij de grote bedrijven, zoals Kuldipsingh. De vrachtwagens, die breken de wegen. Dus kom niet meer aan de arme burger. We zitten nu al te denken hoe wij voor onze kids de afstandsstudie gaan regelen.’ 

‘Belasting invoeren, dan governmenttake afschaffen’

Letitia: ‘Ik denk dat als deze belasting alsnog wordt ingevoerd, dat dit minus de governmenttake moet gebeuren. Anders wordt het volk dubbel gepakt, vooral omdat de brandstofprijzen al aanmerkelijk zijn verhoogd!’

Mike schrijft als reactie: ‘Deze zelfde mensen zeiden dat ze dit gaan weghalen als ze aan de macht komen, laten ze het weghalen.’

Oela: ‘Ik ben tegen de rij- en voertuigenbelasting. We betalen al belasting en dan nog zijn de goederen en benzine in prijs gestegen.’

Jesh: ‘Ze waren al tegen de wet.’

‘Nietig verklaren’, zegt Rieneke. ‘De Surinaamse samenleving heeft het al zwaar genoeg.’

Nawied: ‘Voor mij geen discussie, de wet gewoon intrekken.’

Shemy: ‘Ze melken ons uit.’

Maureen vraagt zich af hoe het staat met degenen die hadden betaald. ‘Krijgen zij hun gelden terug?’

Hafiza: ‘Zou goed zijn alleen voor privéauto’s, niet voor bussen en vrachtvoertuigen.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: