Guyanese minister van Binnenlandse Zaken: Nog beslissen over jurisdictie Corantijnbrug

De Guyanese Minister van Buitenlandse Zaken, Hugh Todd, heeft aangegeven dat Suriname en Guyana nog een aantal belangrijke kwesties moeten afhandelen, waaronder ook de jurisdictie met betrekking tot de voorgestelde brug over de Corantijnrivier. “We zijn nog niet aan dat aspect toegekomen. Wat we nu doen, is dat we ons concentreren op de technische specificaties, we kijken naar financiering en we willen uitzoeken wat het beste model is om te gebruiken. We hebben de jurisdictie niet besproken”, zei hij. President Chandrikapersad Santokhi verklaarde tijdens een bezoek aan Nickerie eerder deze maand dat een aantal werkgroepen, waaronder een over het personen- en goederenverkeer tussen Suriname en Guyana, zal kijken naar de kwesties.

Grens

De Guyanese minister werd gevraagd welke jurisdictie van toepassing zou zijn bij het afhandelen van auto-ongelukken en criminaliteit op de brug, die de twee regeringen hebben beloofd te bouwen. De gehele Corantijnrivier tot aan de  Guyanese oever wordt als Surinaamse territorium beschouwd. Echter geloven Guyanezen dat het diepste punt van de rivier de grens is tussen de twee landen. Wat de financiering betreft, zei de Guyanese minister dat er een technisch team is opgericht om ‘te kijken naar de financiering’ van de bouw van de brug. “We willen een partnerschapsovereenkomst hebben met de regering van Suriname”, zei Todd, eraan toevoegend dat regeringen meestal betrokken zijn bij grote projecten. Hij zegt dat veel zou afhangen van het model, zoals een publiek-private samenwerking. De brug zal naar verwachting worden gebouwd vanaf de westelijke oever van de rivier naar de oostelijke oever van de Corantijnrivier in Suriname. De Guyanese president Irfaan Ali en zijn ambtsgenoot Chandrikapersad Santokhi zullen naar verwachting de overeenkomst voor de bouw van de brug ondertekenen wanneer de Guyanese leider naar Suriname reist ter gelegenheid van de viering van de Onafhankelijkheidsdag van ons land.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: