Fols staat achter nieuwe maatregelen Onderwijsministerie

De onderwijsbond Fols staat achter de nieuwe maatregelen van het Onderwijsministerie. Het ministerie heeft besloten dat kinderen beneden de 12 jaar geen mondkapjesplicht hebben op de basisscholen, en dat de sluitingstijd op glo, voj en vos vervroegd wordt vanwege de hete temperatuur. Het dragen van een mondkapje wordt doorgaans als een goudenregel beschouwd om Covid-19 op afstand te houden. Is er dan geen reden tot bezorgdheid wanneer kinderen in het openbaar geen mondkapje dragen?

De Fols-voorzitter Marcelino Nerkust zegt aan Dagblad Suriname dat het dragen van een mondkapje toch niet zo onschuldig blijkt bij kinderen. Hij wijst op de toestand in Duitsland, waar recentelijk kinderen zijn overleden door zuurstoftekort, dat ontstaan is door het dragen van een mondkapje. “Het besluit van het ministerie is dus niet zomaar genomen”, voegt Nerkust daaraan toe. De wereldgezondheidsorganisatie WHO adviseert het mondkapjesbeleid te hanteren bij personen vanaf 12 jaar. Voor kinderen tussen 6 en 11 jaar worden mondkapjes niet aanbevolen.

Volgens Nerkust is een mondkapje ook om praktische redenen niet werkbaar op de basisscholen. Hij geeft aan dat bijvoorbeeld bij lezen en schrijven mondkapjes zeer oncomfortabel zijn. Leraren kunnen aan de hand van de gezichtsuitdrukkingen van kinderen inspelen op de situatie, maar wanneer het gezicht grotendeels bedekt is kan dat niet. “We zitten in een niet normale situatie. Het is belangrijk om de internationale richtlijnen omtrent Covid-19 te volgen. En het Onderwijsministerie wijkt daarvan niet af”, aldus Nerkust.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: