Dambreuk zorgt voor enorme ravage in Meerzorg

Een dambreuk aan de Zaagmolenweg in Meerzorg, Commewijne, heeft voor enorme ravage gezorgd. De dambreuk ontstond zaterdag op een perceel dat onbewoond is, maar pas is opgeschoond door een aannemer. De aannemer heeft tijdens de schoonmaak de natuurlijke wering, die bestond uit mangrovebossen, kapotgemaakt. Toen zaterdag de springvloed kwam, gutste al het rivierwater in de woningen van de bewoners, die langs deze weg wonen. De buurtbewoners hebben veel materiële schade geleden.

Buurtbewoner Rocky Baldew, VHP-parlementariër Roy Mohan en districtscommissaris Mohamedsafiek Radjab zijn meteen in actie gekomen. Ze zijn ondersteund door het ministerie van Openbare Werken en de rr- en dr-leden van Commewijne. De eigenaar van het perceel weigerde acties te ondernemen. Uiteindelijk is de politie erbij gehaald, zodat het perceel dat gesloten was, betreden kon worden. Er is binnen korte tijd een dam opgeworpen. “Ik wil de regering beleefd vragen om de statussen van de dijken na te gaan. De dijken in Commewijne moeten zeker 80 cm hoog zijn, om te voorkomen dat het water het land binnenstroomt. Er is door de jaren heen heel veel percelen uitgegeven, waarbij ook dijken en overheidsstrookjes horen. Als je als regering dit doet, moet je wel betere afspraken maken met de mensen die aan een dijk wonen.”

Mohan vertelt dat ook andere delen van Commewijne onder water zijn gelopen. “Wat opvalt, is dat juist in deze gebieden de mangrovebossen zijn weggehaald. Dat moet gewoon stoppen, anders gaan we dit probleem vaker meemaken. We zien hoe hard professor Siewnath Naipal werkt op Weg naar Zee, door mangrovebossen te planten. Dat moet ook hier in Commewijne gebeuren. En we hebben al bos. Laten we die behouden”, is de oproep van Mohan. De partijen willen dat de perceel-eigenaar de schade die de buurtbewoners hebben geleden, moet dekken.

Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: