Van SRD 2.45 naar SRD 6.50, geen inkomstenverbetering voor PL-bushouders na tariefsaanpassing

Per 21 september jl. mogen de particuliere bussen weer rijden met aangepaste tarieven. Hoe lucratief blijkt deze lang gekoesterde droom van de bushouders te zijn, na 6 maanden inkomstenderving geleden te hebben? Het gemiddelde inkomen vóór de lockdown bedroeg op de PL-route op dagbasis SRD 200. Uiteraard verschilt de opbrengst per traject. ‘PL behoorde tot één van de lucratieve trajecten, wat thans niet meer zo is door de lage busprijzen en wisselkoersen rond de SRD 18’, zegt Rawien Bajnath van PLO aan Dagblad Suriname.

Hij geeft aan dat de inkomsten op de PL-route min of meer hetzelfde is gebleven. Dus op dagbasis is het gemiddelde bedrag van SRD 200 niet veranderd, ondanks de passagiers meer moeten neertellen. Er mag niet meer met een volle bus gereden worden en de brandstofcompensatie is afgeschaft.  “Door die hoge dieselprijs, hoge koersen, hoge prijzen van goederen en diensten, stelt onze tariefverhoging niets voor. Het ziet er helemaal niet goed uit”, zegt Bajnath die zelf ook bushouder is op de PL-route. Het handhaven van de brandstofcompensatie zou voor de bushouders een verschil uitmaken.

Na maandenlange onderhandelingen tussen PLO en het transportministerie over de tariefaanpassing, blijkt dat de nieuwe tarieven na 1 dag compleet achterhaald zijn. De dieselprijs is vanaf 22 september van SRD 7 opgeschroefd naar SRD 10.04 (Gow2), SRD 10.67 (SOL) en SRD 10.55 (RBE), terwijl de prijzen voor een particuliere busrit berekend zijn op de oude dieselprijs van SRD 7. ‘Met deze toestand is er vóór en na de lockdown van het busvervoer niets veranderd. De misère in deze sector is gehandhaafd, alhoewel minister Jubithana ‘voornemens’ is om betere tijden te creëren voor de bushouders.’ Landelijk zijn er overigens circa 1.350 bussen en circa 800 particuliere bushouders.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: