Bewoners Langa Tabiki nemen ijskristallen waar bij regenval

Bewoners van het dorp Langa Tabiki in het binnenland zijn recentelijk opgeschrikt door ijsdeeltjes, die bij regenval te constateren waren. ‘Ijs kong moto a tapu, un luku’, is te horen op beelden die viraal gaan op social media.

Roel Oehlers van de Meteorologische Dienst Suriname (MDS) zegt desgevraagd dat het specifieke geval niet gerapporteerd is aan de MDS. Maar volgens hem bestaat de mogelijkheid wel dat ijsdeeltjes neerkomen. De beelden geven graupel aan. Dat zijn kleine ijskristallen, dus soft hail zoals bekend staat in het Engels. In Suriname is dit al voorgekomen. Op 14 oktober waren er even tussen 18.12 uur en 19.00 uur de condities ervoor in de omgeving van Stoelmanseiland, of ruimer gezegd in het oosten van Suriname.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: