Akmos: “Banken geven weer een mokerslag”

De banken hebben wederom beperkingen opgelegd ten aanzien van de opnames. Bij Hakrinbank mogen klanten bij de kassa per dag SRD 2.500 opnemen en op weekbasis SRD 5.000. Voor bedrijven geldt er een opnamelimiet van SRD 10.000 per dag en per week is dat SRD 20.000. Bij deze bank is de ATM-opname nog steeds SRD 1.000. De bankiersvereniging spreekt van een aanhoudende cashprobleem waarbij er voor de rest geen consequenties zijn bij het giraal betalingsverkeer. Dit probleem manifesteert zich sedert eind juni jl.

Harry Soekhlal, voorzitter van Akmos, noemt de ‘nieuwe uitvinding’ van de banken de zoveelste mokerslag. “We hebben nog steeds een cash economie dus de impact van de verlaagde opnamelimiet zal groot zijn op de bedrijven. We hebben al een economische crisis, Covid-crisis, en nu zelfs een cash-crisis”, accentueert Soekhlal tegenover Dagblad Suriname. Het bevreemdt hem niet dat er niet meer zoveel geldstortingen plaatsvinden zoals dat indertijd het geval is geweest. Soekhlal zegt dat het best zou kunnen dat de banken met de verlaagde opnamelimiet de aanhoudende vraag naar valuta willen indammen om de hoge wisselkoersen ietwat te laten dalen. “Wanneer mensen geen SRD hebben kunnen ze ook geen valuta kopen. Maar dit heeft weer andere effecten wat niet goed is, want met die SRD koop je niet alleen valuta. De banken moeten samen met CBvS een andere oplossing zoeken”, aldus de Akmos-voorzitter.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: