LVV-minister Sewdien belooft veeboeren betere prijs voor hun melk

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vrijdag tijdens het bezoek van een regeringsdelegatie aan het district Wanica, veeboeren de toezegging gedaan te zullen werken aan een betere prijs voor melk. Dit bericht de Communicatie Dienst Suriname.

De minister verwees naar 2004 toen een liter melk ongeveer 80 US$ cent kostte, met als gevolg dat de productie van melk exponentieel steeg.  De minister zei over de informatie te beschikken, dat melkboeren momenteel de keus maken om hun melkvee te laten kruisen met slachtvee, omdat de melksector niet boeiend is voor de ondernemers. Ze verdienen veel meer aan slachtvee.

De bewindsman zei ook, dat hij beseft dat een prijs van SRD 5,50 voor een liter rauwe melk momenteel te weinig is. Per 1 oktober 2020 wordt in het kader van de koersunificatie een compensatie verstrekt door de regering. Het gaat om SRD 1 per liter melk waarvoor de boeren in aanmerking komen. ‘Dit komt op niet eens 40 US$ cent per liter. Voor mij het signaal dat het niet genoeg is om de boeren te stimuleren.’

De minister zei verder, dat de boeren overstappen naar slachtvee, omdat ze al zien aankomen dat ze geen opvolging zullen hebben. ‘Slachtvee is makkelijker te managen ten opzichte van melkvee. Er zijn genoeg voorbeelden hier in de buurt. Er moet een halt daaraan worden toegeroepen’, aldus de bewindsman. De minister stelde, dat hij de prijs laag wil houden voor sociaal zwakkeren, maar voor andere groepen zal de prijs marktconform worden gehouden. ‘Vicepresident u zult binnenkort weer een voorstel zien voor de aanpassing van de melkprijs.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: