Akmos ziet geen heil in ‘kliklijn’ CBvS voor wisselkoersovertredingen

“Marktmechanisme drijft weg van koersunificatie”

Alhoewel de koersunificatie per 22 september jl. een feit is, wordt er nog gretig vastgehouden aan de marktkoers. Wie dus naar de opticien of mobile shop gaat of spullen uit het buitenland wilt laten halen, betaalt niet de koers van SRD 14 voor een US$ maar tussen de SRD 16 en SRD 16,50. De moederbank CBvS heeft een telefonische infolijn in het leven geroepen waar burgers kunnen rapporteren als zij met een hogere wisselkoers te maken krijgen. Harry Soekhlal, voorzitter van Akmos, zegt aan Dagblad Suriname dat dit ‘klik-systeem’ geen zoden aan de dijk zal zetten.

Er is namelijk een reden waarom de marktkoers gehanteerd wordt en niet de bankkoers. Zo heeft CBvS niet erbij vermeldt vanwaar ondernemers valuta moeten ‘toveren’ tegen de door hen aangegeven wisselkoersen. De banken en geldwisselkantoren kunnen de vraag naar valuta niet aan. “Als er een koersunificatie is ingesteld maar daar tegenover staat geen USD dan zit je klem, ondernemers kunnen niet stilzitten. Ze hebben arbeiders om te betalen en een gezin te verzorgen”, attendeert Soekhlal. Hij is van mening dat het idee van CBvS wel goed is, maar de zaak dient van beide kanten bekeken te worden: “De marktmechanisme drijft weg van de koersunificatie.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: