Enorme uitdagingen voor professor Naipal te Weg naar Zee

Professor Siewnath Naipal staat voor enorme uitdagingen te Weg naar Zee, waar hij enkele weken geleden is gestart met het planten van bamboebomen op de dijk achter de Brantimakastraat. Naipal startte in 2015 met het planten van mangrovebomen, die uiteindelijk een succesvolle natuurlijke wering is gaan vormen tegen de steeds stijgende zeespiegel als gevolg van klimaatsveranderingen. Drie weken terug besloot hij ook bamboe te planten om de dijk extra te versterken. Niet alle buurtbewoners geloven in het werk van de professor. Zij eisen een betonnen dijk tegen de steeds woester wordende oceaan. Om de hele kuststrook te voorzien van de bamboebomen heeft de professor de steun van alle bewoners nodig. “Ik kan niet zomaar door iemand anders zijn perceel lopen om bamboes te planten op de dijk. Wat als ik word neergeschoten?”, grapt hij. Hij werkt voorlopig met de bewoners, die hem wel toestemming hebben gegeven om de bamboes te planten. Om de hele kusstrook te beplanten, heeft hij de ondersteuning van de regering nodig, die met de buurtbewoners kan praten.

Naipal wijst erop dat alleen een natuurlijke wering ervoor kan zorgen dat de bewoners van Weg naar Zee nog zorgeloos kunnen planten of vissen. Indien er een betonnen dijk komt, zal ook de ruimtelijke ordening veranderen, met het gevolg dat er ook geen middelen van bestaan aanwezig zullen zijn voor de lokale bevolking. “Een natuurlijke zeewering zorgt voor onuitputtelijke bronnen. Mensen kunnen hier vissen. Mensen kunnen hier planten. Dat alles kan veranderen met de komst van een betonnen dijk.” Een van de buurtbewoners die de professor wel ondersteunt, is Soerinder Ganpat, die landbouwer is. Hij zegt dat hij gezien heeft hoe bamboes in staat zijn om zeewater tegen te houden. “Ik heb al 38 bomen geplant en ik hoop dat de rest van de mensen ook beginnen te planten.” Ganpat heeft bij de laatste overstroming van februari 8 tot 9 dagen onder water gelegen, met het gevolg dat zijn aanplant is verwoest en zijn vee dood is gegaan. Hij ziet licht in de tunnel sinds de bamboebomen zijn geplant.

Seshma Bissesar

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: