Hans Moison: “Suriname moet een meer zelfvoorzienend en productief land worden met grotere verdiencapaciteit”

Het is van groot belang dat Suriname een meer zelfvoorzienend en productief land wordt met grotere verdiencapaciteit. Dat moet de belangrijkste pijler onder de waarde van de SRD worden. De regering wil onder meer de productie en export van agrarische producten stimuleren en de kleinschalige goudwinning transformeren, zodat het een duurzame en veilige bron van inkomsten en werkgelegenheid wordt. Het Surinaamse volk heeft jaren op krediet geleefd. De overheid ondersteunde de zwakke SRD en subsidieerde water, elektriciteit,gasoline,voedselpakketten, aardappelen en uien. Surinamers konden daardoor allemaal het hoofd boven water houden, maar de overheid staat nu bij iedereen in het krijt, holde staatsbedrijven uit, fiancierde monetair, misbruikte kasreserves van banken en probeerde geld te ontfutselen van de Centrale Bank van Suriname. Het Surinaamse volk moet begrijpen dat niet langer op krediet (met leningen van Hoefdraad en Oppenheimer )  kan worden geleefd. De tijd van overheidssubsidies en kunstmatige ondersteuning van de koers van de SRD. is voorbij. “Wat het land niet verdient kan het niet uitgeven”. (Zie Dagblad Suriname, editie 7 oktober 2020).

Leendert Doerga

Suriname heeft een kleine bevolking van 600.000 met bijkans 60.000 ambtenaren. Maandelijks wordt bijkans SRD 400 miljoen uitgegeven aan ambtenaren salarissen en het groeit steeds verder omdat de particuliere sector zeer weinig  arbeidsplaatsen kan genereren. Er staan ruim 35.000 bedrijven geregistreerd in het handelsregister, waarvan het grootste deel geen productie leveren   (importvervanging, export) en dus geen deviezen genereren en ook  zeer weinig arbeidsplaatsen  opleveren. Chinese bedrijven zijn voor een groot deel winkeliers en supermarkten en moeten het hebben van imoportgoederen. De ASFA en AKMOS zijn dagelijks in de publiciteit, maar zeggen nooit wat zij, of bij hun aangesloten bedrijven bijdragen aan de productie, export en aan  werkgelegeheid. Zij publiceren nooit feiten en cijfers !!

De CARICOM-landen importeren jaarlijks 1 miljard US dollar aan voedsel. Zie daar een zeer grote bron van inkomsten voor Suriname:  voedselproductie, voedselconservering en voedselexport naar Caricom landen.  Ook toerisme is een zeer grote bron van inkomsten:  CARICOM landen , Nederland, USA en de route Frans-Guyana – Parijs—Frankrijk .  Een zeer vette kluif voor  ASFA, AKMOS en DIASPORA Nederland.  De regering moet productie-ondernemers ( entrepeneurs) o.a. agrarische producenten, visverwerkings bedrijven, houtverwerkingsbedrijven, en toerisme bedrijven  faciliteren . Stoppen met  importeurs, verkavelaars van landbouwgronden, vastgoedhandelaren.   Stimulering van productie,  productie ondernemers  en  export. Gas- en olievondsten en opbrengsten zullen nooit een duurzame ontwikkeling garanderen. Dat heeft onze bauxiet sector reeds bewezen.  De agrarische sector is een meer duurzame veilige bron: meer arbeidsplaatsen,  veel meer  importvervanging (deviezenbesparing), voedselveiligheid, voedselvoorziening en voedsel export  (Caricom) . Suriname moet een landbouwland worden. Nederland is de tweede voedselexporteur. Het  Westen ( Saramacca, Coronie, Nickerie), binnenland (marron bewoners)  en het West-Suriname project moeten duurzame ontwikkeling brengen en werkgelegenheid scheppen :    bauxiet , vis vangst en export,  mechanische landbouw en export, landbouw kassen teelt op basis van zonne energie,  veeteelt en melk productie, fruit productie en export, diversificatie van onze economie met een duurzaam karakter. Er zijn bevriende landen en organisaties die ondersteuning, kennis en technologie kunnen en willen leveren o.a. Nederland, Europese Unie, FAO (Italie), India  (technologie, zonne energie, ITC, rijstrassen )  USA (fruit) ,Brazilie (fruit, soya ) , Japan (rijstrassen)  Indonesie (rijst-palmolie rassen)  , Maleisië (rijst-palmolie rassen), Mauritius (suiker, katoen,textiel en rum).   Stimulering van productie, importvervanging en export.

Suriname worstelt vanaf 1980 hiermee : Centrum Industrie Ontwikkeling en Exportbevordering (Centrum INDEX)  –  Para industries  Pimbadoti, ,Glasinsur, Alusur, Surexco, kokos productie en verwerking, palmolie productie en export,productie en afzet van PVC-buizen in Suriname (NV Cobo, Harry Boedjhawan),  Ir. Fong Poeng,  Ir.Caldeira, Ir. Kalloe, Gilbert Van Dijk ,Nationale Ontwikkelingsbank, Landbouwbank , Staalfabriek Harry Bhoedjawan. Productie van toilet- en waszeep op basis van lokaal geproduceerde grondstoffen door de palmoliebedrijven in suriname ,1983.  Al deze goed bedoelde initiatieven zijn mislukt vanwege zeer corrupte en graaiende zakenlieden,  bestuurders, vakbondleiders, partijleiders (hoofdbestuursleden) en consultants. Rijstproductie Wageningen, Surexco (rijst export ) en Para Industries zijn sprekende voorbeelden .

LEENDERT DOERGA.

Nw.Nickerie 10 oktober 2020.

error: Kopiëren mag niet!