Doekhie over evaluatie NDP-Nickerie: ‘Je kan niet bij de duivel te biecht gaan’

De voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) tevens ex-president Desi Bouterse, was het afgelopen week in het district Nickerie. De leider van de NDP bracht een tweedaags bezoek aan het rijstdistrict om de afgelopen verkiezingen te evalueren en om de NDP aldaar te reorganiseren. De paarse partij kreeg bij de afgelopen verkiezingen slechts 1 van de 5 zetels in Nickerie. Alle overige 4 zetels gingen naar de VHP. Rachied Doekhie, voormalig assembleelid van de NDP uit het district Nickerie, vindt echter dat de evaluatie echter niet door de NDP’ers in de voorlinie, maar door een externe onafhankelijke commissie moet geschieden. “Wanneer je evalueert, moet je evalueren van buiten uit. Je kan niet bij de duivel te biecht gaan. De mensen die de partij naar de klippen hebben geholpen moeten heel ver blijven van de evaluatie. Anders evalueren zij zichzelf en is dat voor-de-gek-houderij”, benadrukt Doekhie tegenover Dagblad Suriname. De paarse partij heeft in de afgelopen jaren onder leiding van Doekhie als toenmalig ondervoorzitter en hoofdbestuurslid in Nickerie een enorme groei meegemaakt, waardoor zij steeds erin slaagde om minimaal 2 DNA-zetels binnen te halen. Echter, nadat andere personen geplaatst werden om de kar te trekken voor de verkiezingen van 25 mei 2020, viel deze partij zwaar terug. Het is op zich ook geen geheim dat Doekhie niet door één deur kon door partijtoppers Hanisha Jairam en Rinesh Mangaldeen. Volgens Doekhie maken voornoemde twee personen deel uit van de groep die voor de ondergang van de partij hebben gezorgd.

Hokken met 18 van de boosdoeners in het partijcentrum

De evaluatie is nog niet begonnen, maar Bouterse heeft tijdens zijn bezoek gezegd dat er een commissie binnen de partij komt die mensen gaat horen. De ex-parlementariër Doekhie blijft nog steeds een NDP’er in hart en nieren en pleit er daarom voor dat er een extern onafhankelijk team word samengesteld die het veld in zal optrekken om zowel voor- als tegenstaanders te praten. “De man en vrouw van de straat, de mensen op de markt, buurvrouw en buurman. Dan heb je een beeld. Maar wanneer je daar weer gaat hokken met 18 van de boosdoeners in het partijcentrum, is dat niet goed. De NDP is niet bekend als een kleine partij. Als je in zo een glorieuze periode met de partij bent geweest en plotseling een val hebt gemaakt, dan dien je dat goed te evalueren. Maar ik zeg dit: wanneer je eenmaal bent gedropt, kan je een miljoen keren evalueren, maar je gaat nog een tijdje in de oppositie blijven. Als je niet oppast en niet goed aanpakt, ga je je heel leven lang daarin zitten”, aldus Doekhie.

Abop qua stemmen nog geen factor in Nickerie

Het bezoek van Bouterse kwam enkele dagen nadat de Abop een servicecentrum in het district opende. De partij van Ronnie Brunswijk bereidt zich hiermee duidelijk voor op de verkiezingen van 2025. In Nickerie wordt een opmars van die partij waargenomen waarbij velen van de NDP, zich bij de Abop zouden hebben aangesloten. De NDP kreeg bij de recente verkiezingen 4.532 stemmen in Nickerie, terwijl dat in 2015 nog 7.515 was. Dat is een terugval van ruim 3.000 stemmen. De Abop deed bij de recente verkiezingen op een samenwerkingslijst van de PL mee in het rijstdistrict. In totaal kregen beide partijen 1.482 stemmen. Dat was nog net niet genoeg voor een zetel. In AC-verband kreeg de Abop in 2015 slechts 592 stemmen in Nickerie. De partij van vicepresident Ronnie Brunswijk moet dus een significante groei doormaken, wil zij de dominante rol van de VHP en NDP in Nickerie in 2025 doorbreken.

FR

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: