Zaterdagmiddag is er wel gevoetbald

In het weekend is het interessante nieuws gelanceerd dat minister Diana Pokie positief is getest op het Corona-virus. Ministers zitten heel vaak in overleg met politici, met de staf van hun ministerie en ze zitten ook vaak in de raad van ministers. Het is duidelijk zichtbaar dat ministers onderling de social distance niet bewaren en hun mondkap ook niet opzetten. Ministers hebben ook contact met de vp en ook de president. Te zijner tijd zal het duidelijk worden hoeveel anderen ook in quarantaine moeten door de besmetting van de minister van ROM. De personen die direct contact hebben gehad met de minister, ook ministers, directieleden, staf, DNA-leden, medewerkers van het ministerie en andere kennissen, familie en huisgenoten moeten ook in quarantaine gaan. Dat zijn de regels die wij met elkaar hebben afgesproken. Want deze mensen moeten hun mensen met wij zij contact plegen te hebben, ook beschermen.

Intussen leert een eenvoudige rit door de straten van Suriname dat het wel minder druk is, maar dat er wel degelijk mensen op straat zijn. Maar we zien nog heel regelmatig dat de Surinamers moeite hebben om de social distance in acht te nemen. Mensen schijnen niet te weten hoever een 1.5 meter is. Een eenvoudige rit op straat op zaterdagmiddag, het tijdstip waarop er veel in grote groepen wordt gevoetbald in Suriname, heeft geleerd dat er op voetbalvelden in Wanica gewoon is gevoetbald. Voor de politie is het een en ander duidelijk te zien geweest dat er grote groepen mensen op een groot veld bezig waren met en contactsport en dat is door de minister van Volksgezondheid verboden. Dat er grote groepen mensen aanwezig waren op 1 locatie was te merken aan de hoeveelheid auto’s aanwezig op straat en op het erf van sportcomplexen. Dat er een voetbalwedstrijd gaande was, was ook te zien vanuit de straat. Een voorbeeld is de voetbalwedstrijd zaterdagmiddag, tussen waarschijnlijk veteranen, in de Poerwodadieweg. Deze weg is een geasfalteerde veel gebruikte verbindingsweg, een boropasie die door velen wordt genomen die vanuit het noorden sneller in Lelydorp wenst te komen zonder de drukte van de Indira Gandhiweg. Veteranen hebben een lans genomen, ondanks het bekend is dat ouderen en mensen met overgewicht kwetsbaarder zijn. Ook op andere velden die voorkomen langs drukke geasfalteerde wegen is er gevoetbald op zaterdagmiddag, zonder dat de politiepatrouilles het hebben opgemerkt. Voor de winkels en andere zaken merken we dat burgers te dicht op elkaar staan, bijvoorbeeld bij eet afhaalzaken. We zien dat de kleine bedrijfjes zichzelf wel goed afzonderen van het publiek, maar het publiek niet erop wijzen en erop toezien dat de social distance in acht wordt genomen. We roepen de politie nogmaals op om op te treden en boetes uit te delen. En aan deze boetes moet er ruchtbaarheid worden gegeven. Sportgyms zijn gesloten, maar er zijn plekken die toch opengaan  en mensen die deze plekken bezoeken vertonen symptomen van Covid-19.   

De president heeft het volk gisteren toegesproken en de Corona-regels wederom aangekondigd. De president heeft in het kader van de Dag van de Marrons een roadshow gehouden waarvan de ervaring is dat mensen vergeten om de sociale afstand met elkaar te bewaren, vooral in de grote open bussen en in de soundtrucks. Als er hotspots zijn, dan stappen mensen uit en dan zien we dat de social distance niet in acht is genomen. In het kader van de Dag van de Marrons is de president, in de stijl van de vorige president, getogen naar het binnenland voor meerdere dagen. Uit foto’s die ten minste 1 minister gepost heeft op facebook is duidelijk te zien dat men in het binnenland in het contact met de mensen de social distance niet in acht is genomen. De president zou met maar liefst 10 ministers gegaan zijn naar het binnenland. Uit de fotoverslagen gaan blijken dat de social distance ook hier niet in acht is genomen. Ondertussen is dus ten minste 1 minister positief getest. Intussen zien we op facebook foto’s opduiken waar de leden van de regering massaal zich niet houden aan de Covid-regels. We zien de politieke leiders van de coalitie bij elkaar we zien ministers bij elkaar, zonder mondkap en met publiek erbij. Het samenzijn van de ministers doet vermoeden dat deze foto gemaakt is na de formatie van de regering. We zien op de foto’s weinig social distance en mensen met en zonder mond- en neuskapjes. Wij gaan ervan uit dat deze soort situaties aanleiding geven aan burgers om de Covid-regels niet in acht te nemen. We zien in Suriname een lichte stijging van de Covid-19 gevallen. Deze zijn nog net onder de 100, maar het kan zo gaan toenemen. We zien dat ook elders in de wereld mensen weigeren om zich te houden aan de Covid-19 regels. Dat leidt tot besmettingen en golven van besmettingen die terugkomen. Er zijn in de wereld maar enkele landen waar we zien dat de bevolking bereid is zich aan de regels te houden. In deze landen zijn de Covid-besmettingen laag en is het niet nodig om de economie of het sociale leven in een lockdown te zetten. Suriname lijkt aan de vooravond van een tweede golf en onschuldige burgers die zich wel houden aan de regels zullen op een onbewaakt moment of in toiletten besmet raken. Het is triest dat de man van de straat, dwars door alle bevolkingsgroepen in Suriname heen, de regels aan zijn laars lapt en een kans neemt.                 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: