De sterkte van politieke partijen weer in beeld brengen ( 9 oktober 2020)

Op 25 mei 2020 hebben de Surinaamse kiezers voor goed afgerekend  met de meest corrupte regering die wij ooit in Suriname gehad hebben , in de periode 2010 t/m 2020. Zover ik mij kan herinneren is het voor de eerste keer in de Surinaamse geschiedenis dat een Minister van Financiën in Suriname ondergedoken is ; zover ik mij kan herinneren is het de eerste keer dat de Governor van de Centrale Bank van Suriname zes  á zeven maanden opgesloten is ; zover ik mij kan herinneren is het de eerste keer dat de directeur van de Surinaamse Postspaarbank met geld gestrooid heeft en nu achter slot en grendel zit.

Politieke opportunisten willen de geschiedenis verzwijgen

In hoor enkele oppositieleden , vooral van de NDP, in DNA zeggen dat de coalitieleden  teveel terugblikken naar het verleden. Deze volksvertegenwoordigers( netá’s) waren deelgenoten van het vernietigende beleid van de periode 2010-2020  en willen nu niet meer  terugblikken naar de afgelopen tien jaren. Zij willen nu weten wat de regering de komende tijd gaat doen. Als geschiedenisleraar ( ik heb goed geschiedenisonderwijs op het IOL gehad van gerenommeerde geschiedenisdocenten als dr.Andre Loor, Dennis D’Abreu, D.Krishnadath, Hugo Tjoe Ny, Bernard Tjin Liep Shie.  e.a). Het onderdeel “Histotoriagrafie”( de geschiedenis van de geschiedenis ) heeft mijn ogen opengemaakt. Zo heb ik meer respect gehad voor het vak geschiedenis in het algemeen. Ik zal enkele punten opnoemen waarom geschiedenisonderwijs  zo belangrijk is voor de vorming van een mens, en hoe wij de samenleving ook veel beter kunnen begrijpen.

Uit het boek : Kind ,school een geschiedenis, geschreven door G.de Jong, J.A. de Jong, M. Baayens en D.T.E.  van der Ploeg citeer ik het volgende ;” Waarom geschiedenisonderwijs?.Het antwoord is het volgende:

1.Geschiedeis boeit; 2.Geschiedenis verschaft inzicht;3.Geschiedenis doet nadenken over goed en kwaad; 4. Geschiedenis inspireert; 5.Geschiedenis houdt tradities levend; Geschiedenis bevrijdt ons van het verleden; 7.Geschiedenis is politiek vormend; 8.Geschiedenis leidt tot zelfkennis en 9.Geschiedenis leidt tot bezinning.”

Ik wil alle burgers ( maar vooral politici) vragen om de geschiedenis  van jouw land goed te bestuderen en vooral een terugblik te maken van het verleden.Historici zeggen vaak:” onbekendheid met andere tijden ( het verleden) dan het eigene kan immers leiden tot berkrompenheid en domme herhaling”.

Na deze inleiding zal ik de resultaten van de verkiezingen van 25 mei 2020 weer voor de geest halen.

Hadden wij Landelijke Evenredigheidsstelsel, dan zou het gewicht  van een zetel zijn ( 274.714 : 51) x 1 stem= 5.387 stemmen. Deze  11 politieke partijen hebben landelijk 19.666 stemmen behaald  en zij hebben 0 zetels behaald. Elk kiesstelsel heeft voor- en nadelen voor de verschillende politieke partijen.

Bij Landelijke Evenredigheidstel zou  de uitslag van de verkiezingen op 25 mei 2020  een ander resultaat opleveren. Een ruwe berekening geeft ons dit beeld.

Politieke partijen moeten een grondige evaluatie maken na de verkiezing

Politici worden boos als je op en aanmerking maakt over de uitslag van de verkiezingen. Hoe is de uitslag geweest van de politieke partijen die geen zetels behaald hebben.

Aan de hand van deze behaalde stemmen zou geen van deze 11 politieke partijen kans maken, volgens dit kiesstelsel, om een zetel te behalen.

Hardeo Ramadhin

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: