President Santokhi: ‘De situatie in het land is stabiel te noemen, maar we blijven waakzaam’

‘De getroffen maatregelen werken’, maar avondklok blijft ongewijzigd’

In een televisietoespraak zei president Chandrikapersad Santokhi zondagavond, dat het hem goed doet, dat de integrale aanpak van de Covid-19 pandemie haar vruchten afwerpt. ‘De situatie ten lande is stabiel te noemen. Wij blijven echter monitoren. Wij zien dat de dalende trend qua besmettingen zich blijft voortzetten. De bezettingsgraad in de ziekenhuizen en op de intensive care blijft dalen.’

Volgens de president werken de getroffen maatregelen werken en houdt de burger zich aan de regels. ‘Wij weten dat de maatregelen vaker als onsmakelijk en beperkend worden ervaren. Wij kunnen echter niet anders. Dit is het nieuwe normaal.’

President Santokhi zei ook, dat de diverse protocollen goed worden toegepast. De controle op de naleving zal intensief worden voortgezet. Hij ging ook in op Covid-uitbraken in Apoera, Jarikaba en Kwamalasamutu. ‘Door het prompte optreden van de overheid is de situatie daar inmiddels onder controle. Op deze plekken zijn tijdig en adequate isolatie- en quarantaine maatregelen getroffen’, zo sprak de president.

Ondanks de zich voortzettende daling van het aantal dagelijkse besmettingen blijven van maandag 12 oktober tot en met zondag 25 oktober onderstaande maatregelen van kracht.

Maatregel 1

Het uitgaansverbod is ingesteld van 21:00 uur tot 05:00 in de ochtend. 

Maatregel 2

Het samenscholingsverbod is geldig voor groepen groter dan tien personen. Het is verboden feesten, met inbegrip van huisfeesten, te houden. Hiervoor zullen geen dispensaties worden verleend.

Maatregel 3

Bijeenkomsten voor rouwzittingen, uitvaarten en religieuze bijeenkomsten zijn toegestaan uitsluitend indien en voor zover niet meer dan 50 (vijftig) personen tegelijkertijd ter plaatse aanwezig zijn.

Maatregel 4

Sportactiviteiten in de buitenlucht mogen normaal plaatsvinden; onverkort blijft van kracht dat contactsporten niet zijn toegestaan.

Maatregel 5

Personenvervoer door middel van het openbaar transport over de weg of over het water is uitsluitend toegestaan met inachtneming van het protocol openbaar vervoer.

Maatregel 6

Bordelen, bars, nachtclubs, dancings, discotheken en dergelijke blijven gesloten.

Maatregel 7

Restaurants en andere commerciële eetgelegenheden mogen uitsluitend ten behoeve van afhaal of bezorging open. Mits zij beschikken over terrassen in de openlucht.

Verder zijn opengesteld recreatieoorden, casino’s, gok- en vermakelijkheidsgelegenheden, kansspelkantoren, sportscholen, yoga, dansscholen, aerobics, zumba, sport- en fitnesscentra of –gelegenheden, contactberoepen zoals fysiotherapeuten, kapsalons, kappers en barbershops en markten. Dit alles volgens de geldende protocollen met inachtneming van de covid maatregelen.

Maatregel 8

De grens via de lucht is uitsluitend geopend voor rechtstreeks personenverkeer uit Nederland.

Maatregel 9

Vluchten naar het binnenland worden hervat onder naleving van de protocollen en na doorlichting van Zorg en Hoop door eventueel CASAS.

Vanwege de toename aan besmettingen in Nederland, is het personenverkeer met Nederland verder beperkt. Personenverkeer is uitsluitend toegestaan voor repatrianten, essentieel personeel of in verband met spoedgevallen van persoonlijk aard. In alle gevallen kan reizen uitsluitend nadat de desbetreffende persoon toestemming heeft verkregen van de bevoegde Surinaamse autoriteiten. Zulks na overlegging van een negatieve Corona-test van maximaal 72 uur oud en 10 dagen quarantaine volgens de voorschriften van de minister van Volksgezondheid. De precieze voorschriften krijgt een reiziger nadat hij/zij toestemming heeft gekregen om af te reizen.Verder zei de president, dat er een Covid Quick Response Team ingezet.  Deze dienst is te bereiken op het nummer 105.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: