Bijpassende gerecht voor Dag van de Marrons

Een dagelijkse vraag is momenteel: wat koken we vandaag? Door de huidige situatie heeft vrijwel alles wat de klok slaat te maken met de Covid maatregelen in acht nemen en thuis blijven. Zodoende is er ook meer tijd om aandacht te schenken aan onze voeding. Dit heeft een directe invloed op hoe wij ons voelen en hoe wij functioneren. Het geeft ons lichaam energie. De Surinaamse gerechten hebben allemaal ook hun bekendheid. Wij zullen middels deze rubriek steeds een kijkje nemen in wat er dagelijks wordt klaargemaakt in onze Surinaamse keuken. In verband met Dag van de Marrons brengen wij u het recept van Pom met zoutvlees en kip.

Pom met zoutvlees en kip

Ingredienten: 1 pak geraspte pomtajer;1/2 kg. kip; 3 eetl. piccalilly; zwarte peper; mespunt nootmuskaat; 3 (kleine) tomaten; 1 grote ui; 200 gr. zoutvlees; 3 takjes selderij; 1 verse peper; 150 gr. boter; 1 – 2 eetl. bruine suiker; zout; 3 bouillonblokjes; 2 glazen water; 2 eetl. tomaten ketchup; olie.

Bereiding Pom met zoutvlees en kip: De kip wassen, in stukjes hakken en vervolgens insmeren met nootmuskaat, zout en zwarte peper. Ontzout het zoutvlees gedeeltelijk en snijd het in stukjes. Bak de kip in wat olie lichtbruin. Doe de boter in een pan en fruit hierin de gesnipperde ui en het zoutvlees. Als het al een beetje gebakken is voegt u de in stukjes gesneden tomaat en de kip er aan toe en omscheppen. Daarna doet u 3 verkruimelde bouillonblokjes, 2 glazen water, de kleingesneden selderij, suiker en peper erbij doen en even laten opkoken. Op smaak afmaken.

De tomaten ketchup, piccalilly, wat jus van de kip en 1 verkruimeld bouillonblokje in de tayer mengen. Een deel van de tayer in een vuurvaste schaal doen, daarover doet u de kip, zoutvlees en wat jus. Bedek het vlees met de rest van de tayer en giet de rest van de jus er overheen. Leg een paar klontjes boter op de pom en bak die in 1½ uur in een voorverwarmde oven op 160 – 180 ºC. Als de pom gaar is, krijgt het een donkerbruine korst en is goudgeel van binnen. Als u geen zoutvlees gebruikt, 1 bouillonblokje toevoegen.

Smakelijk eten; en voor zaterdag een prettige en zinvolle viering van de Dag der Marrons toegewenst.

(Bron recept: sranangkukru.net)

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: