Kwestie Brunswijk staat komst Nederlandse ambassadeur niet in de weg

‘Land en volk zijn belangrijk, niet Brunswijk’

‘Moet de regering Santokhi een Nederlandse ambassadeur toelaten nu de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Stef Blok, heeft gezegd geen contact te willen met vicepresident Brunswijk vanwege een veroordeling in Nederland?’ Dagblad Suriname legde deze vraag voor op haar Facebookpagina en de reacties stroomden binnen. Enkele willekeurig gekozen reacties kunt u hieronder lezen.

‘Tijd om ‘s landsbelang boven persoonlijk of partijbelang te plaatsen’

Robbert: Het is tijd dat we ‘s landsbelang boven persoonlijk of partijbelang plaatsen! Suriname verdient het om uit deze crisis te komen. De vicepresident wist dondersgoed waarmee hij bezig was toen hij nog wilde haren had! Een totale bevolking laten betalen voor jouw fouten en je grote ego is gewoon onmenselijk! Je bent dan geen haar beter dan de veroordeelde Bouterse of de gevluchte Hoefdraad!’

Mara schrijft: ‘Wij moeten ons onderscheidingsvermogen ook de kans geven ons te leiden. Je bent in de fout: het is en blijft een fout, groot of klein. Kom het nooit en nimmer goed praten. Elke beslissing heeft een consequentie of het nou goed is of slecht. Om de vicepresident gaan wij met de consequenties moeten leven. Om 1 man. Dus ik denk dat de keuze nu ook bij 1 man ook ligt. Wat vindt u belangrijker. Chan moet zich daarmee helemaal niet bemoeien. Velen gaan zeggen: wij hebben Holland niet nodig. Maar, velen hebben families in beide landen. Dus ja, beide landen zijn belangrijk voor elkaar. Persoonlijk heb ik geen probleem met de vicepresident. Maar onthoud: dit is ‘s landsbelang.’  

Sharita stelt dat het ook zo is gegaan met Bouterse. ‘Surinamers hadden hem een kans gegeven om te laten zien dat hij veranderd was. Hij ging niet voor het volk, maar voor zijn eigen belangen.’

‘Het moet een keer een minder persoonlijke situatie worden in Suriname’

Rachel: ‘Natuurlijk wel! Het moet een keer een minder persoonlijke situatie worden in Suriname. Het moet zakelijk gezien worden. Ik ben ervan overtuigd dat als dit land zakelijk gedraaid wordt het ook veel beter gaat. Omdat je dan in het belang van het land/zaak (met alles en iedereen erin) vooropstelt en niet de wil van 1 die stampvoet! Echter moet die persoon nog komen. Maar, de reden dus dat deze vraag gesteld wordt, wil bijna erop lijken dat het geaccepteerd wordt dat er ‘een’ persoon is die een strafblad heeft op die stoel zit en men nu daarmee rekening mee moet gaan houden eer men iets doet. Kan niet toch, want je doet iets in het belang van het land!’

Narinder schrijft ‘niet naar Holland te kijken’. ‘Feit is dat de huidige regering van Suriname niet een samenstelling heeft van integere mensen!’

Robby: ‘Natuurlijk moet Suriname de ambassadeur toelaten. Blok en Brunsie zijn voor een tijdje. Trouwens als een land aangeeft dat het niet met iemand te praten, wat is het probleem?’

‘Suriname heeft Nederland harder nodig dan Brunswijk. De keus is dan snel gemaakt’, aldus Wierash.

‘Land en volk zijn belangrijk en niet Brunswijk’

Anna Maria: ‘Waarom moet dat een probleem zijn? Land en volk zijn belangrijk en niet Brunswijk. Het moet goed gaan met ons. Ik vind dat de regering zichzelf verhoogt en heel arrogant is en dat is zeer fout. We hebben gestemd om het beter te hebben en niet voor deze waardeloze zaken. Dat is me wat, je hebt een vonnis op je naam, maar mensen moeten je als God zien.’

Rabipersad: ‘Waarom zoveel heisa om 1 persoon, dhr. Brunswijk? Suriname is niet alleen meneer Brunswijk!! De daden van deze persoon moeten niet betekenen dat heel Suriname de negatieve gevolgen daarvan moet dragen. Ik vraag meneer Brunswijk, die heeft getoond dat hij in staat is het landsbelang boven zijn eigen belang te stellen, om kenbaar te maken dat hij niet egoïstisch is en dat hij het belang van dit land hoger stelt dan zijn verleden.’

Prashant: ‘Gedonder met politiek Den Haag. Wij bemoeien toch niet met hun beleid!’

Soesila: ‘Tuurlijk wel, waarom zou het niet mogen? Brunswijk heeft criminele handelingen gedaan, dus de regering hoeft niet ervoor op te draaien. Gewoon een ambassadeur naar hier sturen is perfect. Daar hebben we voordeel aan.’

‘Suriname heeft nu kans op normalisatie relatie. Doen’

Jacques vindt dat nuchter belangen moeten blijven worden afgewogen. ‘Suriname heeft nu kans op normalisatie van de relatie.’

Soerdien: ‘Punt 1 is we moeten een goede relatie met Nederland opbouwen, want we hebben hulp van Nederland nodig. En het probleem van Nederland met vicepresident Bravo is niet belangrijk voor het volk.’

‘Ook het beste paard struikelt weleens. Laat Nederland doen wat zij wenst te doen voor Suriname en laat vicepresident Brunswijk zijn beste beentje voor zetten voor Suriname’, zo schrijft Cas.

Taimoennisa: ‘Wat minister Blok ook verkondigd, er zullen Surinamers naar Nederland gaan. Als dat niet zou plaatsvinden, dan kon men beslissen om geen ambassadeur uit te wisselen.’

Wilfred heeft een kritische reactie: ‘Het is goed om het genuanceerder te vertellen wat Stef Blok nou precies heeft gezegd. Heeft hij niet gezegd dat hij wel met hem onder bepaalde omstandigheden zal praten? Vertel dat ook! Geen halve verhaaltjes de wereld insturen, alsjeblieft.’ Sanju: ‘Om dit probleem in de nabije toekomst uit de wereld te helpen, moet er een wet komen waaraan politici zich moeten houden. De voorwaarden om een politiek ambt te bekleden, simpel! Geen vonnis op naam.’

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: