Fashion Designer Valen: streven naar logo ‘Made in Su’

Valentino Pinas is een Surinaamse modeontwerper. Dagblad Suriname verneemt het volgende over hem. Hij heeft als doel om de mens te laten beseffen dat het bij hem niet alleen gaat om het stikken van kleding en het daarna aan te trekken. Feit is wel dat elk kledingstuk een naam heeft en een bepaalde boodschap kan overdragen. ‘De Surinaamse ondernemer moet groeien. Ook in ons land is deze waardering nodig. Wij moeten zo ver komen dat wij geen kleding meer van buiten hoeven te laten halen maar dat wij als designer zelf daarvoor gaan. Het streven is dat wanneer de tijd daar rijp voor is, wij op onze spullen, op designs of ook elders en op ander ondernemingsfactuur het Logo “Made in Suriname” kunnen plaatsen. En zo kunnen we onze eigen fabriek opzetten in ons eigen land. Het doet me wat als jonge ondernemer om een design aan te doen met een logo, een merk van een ander land terwijl ik het zelf zou kunnen ontwerpen en verkopen in mijn eigen land met de ‘Made in Su’ logo eraan’. Pinas maakt zowel dames-, heren- alsook kinderkleding. Hij ontwerpt kledingstukken zoals, jurken, broeken, African outfits, Classic outfits. Er zijn ook andere type designs. Ik ben nu al ruim 2 jaar officieel bezig met mijn klanten. De bekendheid aan mijn designs tracht ik te geven middels veranderingen, aanpassingen. Te noemen een broek met 4 knopen of een broek die men kan aandoen zonder riem, of een kleurencombinatie in meerdere gevallen. Het idee om te ontwerpen kwam doordat ik me steeds ben gaan verdiepen in mode maken. Ik ben toen op het punt beland waarbij ik als het ware de drang kreeg om apart over te komen met mijn kledingstukken, want de designs die ik in mijn gedachten had kunnen alleen ontworpen worden. Het is moeilijk om het te vinden in een shop. Het begon met het vermaken van broekspijpen met de hand door middel van naald en katoen voor mezelf. Toen ben ik overgestapt naar een stikmachine die van mijn moeder was. . Daarna heb ik eens een hele pak opengeknipt, dat heb ik geanalyseerd en ik heb bestudeerd hoe de persoon die dit pakje had klaargemaakt het in elkaar heeft kunnen zetten. Ik heb dus een meetlint aangeschaft, katoen en naalden en ik ben toen alle open stukken gaan afmeten. En zo begon ik mijn eerste design bestaande uit broek en hemd en dat heb ik afgemaakt. de eerste was niet goed uitgekomen, het was in elk geval niet zoals ik had gehoopt, maar ik bleef steeds verder oefenen totdat het product beter en veel beter werd. Vol goede moed ben ik nu al ruim 2 jaren bezig met mijn klanten, en het gaat naar tevredenheid’ aldus de modeontwerper.

Khoesiaal P.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: