AR Rahman: ‘Ik heb het gevoel dat mijn werk grotendeels is afgeleid van het oneindige’

De reis van AR Rahman van een jonge vent uit Madras naar een van de meest gevierde artiesten ter wereld is te zien in de laatste aflevering van National Geographic’s Mega Icons seizoen twee, die zondag in première ging.

Om muziek te maken is het belangrijk om in contact te zijn met zowel je innerlijk als met de natuur , zegt de Academy Award-winnende componist AR Rahman, die gelooft dat een artiest inspiratie moet halen uit ‘hogere idealen’.

De 53-jarige muziekregisseur zei dat hij probeert weg te blijven van chaos terwijl hij aan zijn muziek werkt, omdat het een spiritueel proces voor hem is. “In de kunst word je geïnspireerd door hogere idealen, hogere inspiraties en hogere dingen in het leven. Als je iets ontleent aan de natuur, aan een universeel gevoel of een bewustzijn, dan schuilt er grootsheid in je werk. En vaak worden we gedwongen om het een en ander af te leiden uit kleinere dingen, maar ik heb het gevoel dat mijn werk voornamelijk is afgeleid van het oneindige, of het nu een gevoel of een muzikaal stukje is of dat het een soundscape is. Soms worden artiesten aangezet tot het volgen van een trend en dat leidt tot middelmatigheid”.

De componist zegt er altijd naar gestreefd te hebben muziek te maken die bij iedereen ingang kan vinden, ongeacht de leeftijd, het geslacht en de interesses.

Zijn leven van kleine jongen tot een van de meest gevierde artiesten ter wereld, wordt gepresenteerd in de nieuwste aflevering van National Geographic’s Mega Icons, seizoen 2, die zondag in première ging.  Rahman, die liever wegblijft van de schijnwerpers, zei dat hij veel biopic-aanbiedingen heeft afgewezen, maar deze show kwam met een garantie van kwaliteit. “Ik hou er niet van om naar shows te kijken. Ik heb zoveel van deze voorstellen afgewezen, zoals: ‘Ik wil een film maken die op jouw leven is gebaseerd, ik wil dit maken over je leven’ en zo. Maar ik dacht dat dit NatGeo-voorstel goed zou zijn, dus ik ging ervoor en het kwam goed uit, ”zei hij.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: