De ondergang van de PL

Als wij de laatste ontwikkelingen binnen de Pertjajah Luhur nader bekijken, dan lijkt de glorietijd van de eens zo florerende partij ten einde te komen.

De nederlaag op 25 mei 2020 was een zware pil om te slikken, vooral voor de veteraan Somohardjo, die dit verlies verweet aan de overlopers en aan politiek verraad.

Het overlopen is in de wereldhistorie een bekend fenomeen en dit wordt voornamelijk  in Suriname gezien als hoogverraad en kiezersbedrog.

Alhoewel overlopen een negatieve lading geeft, hoeft het niet altijd op die manier geïnterpreteerd te worden. Haast alle, zo niet de meeste politieke partijen, hebben met dit euvel te maken gehad. Behalve partijtoppers die hun partij en block de rug toekeerden en andere partijen oprichtten, hebben ook enkele individuen in het verleden hun partij verlaten.

Enkele voorbeelden zij o.a. : Ir. George Hindorie van de VHP naar NPK 1,  Prof. Baal Oemrawsing (HPP – VHP), Hariëtte Ramdin (DNP – VHP), André Misiekaba ( NDP – ? ), Sunil Oemrawsigh (NPS – DA ’91), Soewarto Moestadja (Volks Alliantie/PL – NDP), Karan Ramsundersingh (HPP –  BVD) , Rabin Parmessar ( HPP- NDP), Kenneth Moenné (HPP, DA – NDP), Soedeschand Jairam (PVF – VHP), Dayanand Dwarka (VHP- NPS), Michel Felisie (BEP, later ABOP – naar NPS), Patrick Kensenhuys en Remy Polack (NPS – NDP), Cedric van Samson (NDP –  VHP), Erwin Linga (NDP –  VHP), William Waidoe (PL – NDP), Ronald Hooghart (NPS – NDP), Charles Pahlad (VHP – NDP), Sharmila Mansaram / Kalidien  (VHP – NDP)  etc…

Hiermee wil ik tevens benadrukken, dat met de overstap van Paul Somohardjo van de NPS in 1975 naar de VHP de weg was geëffend voor zijn volgelingen. Hier is het spreekwoord inderdaad van toepassing, nl. : “ de leerling overtreft de meester ”.

De kwestie Karta-Bink

Om kort te zijn over het bedanken van mw. Karta-Bink als een PL-topper, die haar beste krachten heeft gegeven, zij zal zeker niet over één nacht ijs zijn gegaan. We kunnen wel suggereren wat de mogelijke beweegreden zullen / kunnen zijn geweest, want het komt niet vaak voor dat iemand vrijwillig zijn of haar partij verlaat.  Wat de exacte drijfveren zullen zijn, zal het eerder gaan om ideologische redenen en misschien vanwege ernstige teleurstelling.

Het kan bijna met zekerheid worden gesteld, dat de hypocriete (schijnheilige), egoïstische en dictatoriale attitude van Paul een steentje hiertoe zal hebben bijgedragen. Het lijkt alsof de PL zich ten doel heeft gesteld om nepotisme (familie -en vriendjespolitiek) te legaliseren alsof dat de normaalste zaak van de wereld is.

Mw. Bink verklaart dat het aan wederzijds respect ontbrak en de relatie tussen haar en de partijleiding niet was wat het wezen moest (citaat: 28/9/2020).

We mogen blij zijn dat zij politiek actief zal zijn en zich zal blijven inzetten in het bijzonder voor het district Commewijne en vooral voor de gehele Surinaamse gemeenschap.

Volgens haar zullen de harde maatregelen die zijn ingebouwd zeker wel nodig zijn om het land uit de financiële malaise te halen.  Voorts stelt ze dat het kiezersvolk gekozen heeft voor betere leiders, transparantie en dat we het samen gaan doen (citaat: 26/9/2020).

Tenslotte stelt zij dat ze haar politieke carrière nimmer zal opgeven en zich zal aansluiten bij een andere coalitie partij. 

Gevreesd wordt dat indien de PL op de ingeslagen weg doorgaat, zij hetzelfde lot beschoren zal zijn als vele overage politieke partijen.

Gezien de laatste ontwikkelingen en handelingen van de PL, lijkt de glorietijd van onze Somo ten einde te komen!

Een uitspraak van  Sir Winston  Churchill luidt als volgt : “ Politiek is geen spel, het is een ernstige zaak ”.


Roy Harpal.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: