Religieuze diensten komen geleidelijk weer op gang

In de meest recente toespraak betreffende de Covid-19 maatregelen van president Chan Santokhi kondigde het staatshoofd aan dat religieuze diensten wederom toegestaan zijn, met inachtneming van social distance en tot maximaal 50 personen. Dagblad Suriname sprak met religieuze leiders van verschillende geloofsovertuigingen over de diensten in de huidige omstandigheden.

Apostel Reyme: “Wij blijven ons houden aan de regels”

Desgevraagd geeft apostel Steven Reyme van Logos International te kennen dat de diensten in de Christelijke gemeente nu op gang komen, met de beperking van het aantal personen. Apostel Reyme  geeft aan dat het gebouw van Logos International aan de Coesewijnestraat vrij groot is. “Ik kan met de 2-meter afstand nog makkelijk 200 mensen accommoderen binnen en rondom het gebouw. Ik denk dat ook daarnaar gekeken kan worden en toestemming geven kan worden naar gelang van de grootte van het  gebouw. Wij hebben een vrij groot ledenaantal. Wij doen nu 2 diensten en wel tussen 9.00-11.00 en 18.00-19.30 op de zondag. Vanaf vandaag begint ook een Bijbelstudie.  Voor maart waren er 800-1.000 bezoekers wekelijks.” Apostel Reyme onderkent dat het belangrijk is dat je blijft bidden. “Covid gaat voorlopig niet weg horen wij. We houden ons aan de regels. De personen die niet aanwezig kunnen zijn, kunnen de live streaming volgen. Woensdag gaan we ook via Zoom een Bijbelstudie hebben. Van maandag tot vrijdag is er ook een geestelijke leider aanwezig aan de Coesewijnestraat voor zij die het nodig hebben.” Wat de aanwezigheid en de limiet van de 50 personen per keer betreft, geeft Apostel Reyme aan dat de administratie de namen registreert. Telefonisch geven de bezoekers hun aanwezigheid door. Indien er al 50 personen zijn, worden zij dan voor een andere dienst op een andere dag ingepland. “We sturen overigens de links via Whatsapp in de groepen. Zodoende kan toch een ieder de diensten blijven volgen”, besluit de apostel.

Pandit Jagbandhan: “Voorzichtigheid in acht nemen”

Pandit Nitin Jabandhan, secretaris Priesterraad van de Vereniging Shrí Sanátan Dharm Mahá Sabhá Suriname, zegt desgevraagd dat de diensten in de mandirs inderdaad hervat zijn. “De belangstelling vanuit de gelovigen is er. Echter wordt het aantal van 50 personen in de mandir vooralsnog niet bereikt. We praten voorlopig niet van volle mandirs. Dat kan gaan veranderen in de komende tijd want dan is het Navratri, een hoogtij moment binnen de Sanatan Dharm. Dat begint 17 oktober. De gelovigen zullen dan wel in de gelegenheid zijn de tempels te bezoeken in verband met de activiteiten.” Pandit Jagbandhan spreekt ook van een administratief proces, waarbij beoogde bezoekers hun aanwezigheid vooraf kenbaar maken aan de organisatie. “Hierdoor kunnen wij gepaste maatregelen treffen. Inderdaad wordt ook gebruik gemaakt van de moderne manieren van communicatie. De diensten worden live uitgezonden via Sanatan Dharm TV en ook Youtube.” Over de dreiging van een Covid-uitbraak die steeds blijft hangen, geeft de pandit aan dat  het 5de gebod van de hindoeïsme ‘reinheid’ is. “De geleerden hebben ons dat niet zomaar nagelaten. Het is meer dan ooit van belang dat de maatregelen in acht worden genomen. Alle voorzichtigheid moet in acht genomen en dat geldt ook voor de bezoekers van moskeeën en kerken. Laten wij met zijn allen de regels in acht nemen”, besluit pandit Jagbandhan.

SIV-voorzitter Bipat: “Gebeden in de open ruimtes”

Ook bij de Surinaamse Islamitische Vereniging (SIV) zijn de diensten aangepast begonnen. SIV-voorzitter Robert Bipat geeft desgevraagd te kennen dat diensten nu in een open hal aan de Keizerstraat plaatsvinden in plaats van de gesloten ruimte in de moskee zelf. Eenieder neemt zijn eigen gebedsmatje mee. De social distance wordt in acht genomen en de handen worden gereinigd. “Wij vragen de gelovigen om ook niet lang van te voren te komen en na de gebeden blijven ze ook niet na. Het vrijdaggebed is tijdens de aangepaste diensten binnen een half uur afgelopen. Momenteel hebben wij te maken met rond de 20 personen. Als het storm loopt, zullen wij overgaan tot registratie. Ook bij andere afdelingen van de SIV wordt hetzelfde model toegepast.”

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: