“Niet makkelijk om business weer draaiende te krijgen”

“Het gaat niet makkelijk zijn om in een keer op te staan, voor mij gaat het nog iets moeilijk. Want in de periode toen men thuisbleef, is er veel talent ontdekt. Hierdoor hebben de meeste mensen geen behoefte meer aan mijn dienst. Het is uiteindelijk slecht nieuws voor een kleine ondernemer als ik”, zegt Rachieda, een kleermaakster tijdens een gesprek aan de krant. “In de periode dat men thuis moest blijven, hebben velen hun talenten ontdekt en zo ook de motivatie gekregen hun eigen ding te starten”, maar die komt volgens Rachieda als een dreiging of competitie tegenover haar business. “Ik heb veel klanten verloren en moet uiteindelijk weer uitkijken naar geïnteresseerden. Tijdens de lockdown deed ik nog kleine bestellingen, maar als normaal uniformen of passende pakjes maken, moet ik totaal on hold zetten. Mijn zaak is gesloten en ik werk alleen aan kleine bestellingen. Door de kledingzaken was het al een dreiging en heb ik nog maar 30% van mijn klanten nog. Het enige waar aan ik nog kan verdienen, is het verkopen van mond- en neusbedekkingen en gordijnen op bestelling. De mond- en neuskapjes heb ik nog kunnen verkopen bij bepaalde winkeliers en standjes langs de straat. Maar je verkoopt niet altijd”, benadrukt Rachieda.

Voor Martin is het ook een dreiging geweest, maar hij heeft zich ook laten ontwikkelen. Hij benadrukt dat de situatie hem toch meer opties heeft gegeven en ook meer van zichzelf heeft laten ontdekken. “Voor maart besloot ik mijn zaak al te sluiten. In april begon ik met leveringsdiensten voor mensen die het huis niet uit konden. Dat doe ik nog, maar grotere afstanden afleggen gaat moeilijk door de benzineverhoging. Als kleermaker heb ik nog klanten, maar niet meer met grote bestellingen. De situatie went beetjes bij beetjes, dus ik kijk nog wat er verder gebeurt. Intussen ga ik niet blijven zitten, maar aan meer opties denken om te verdienen.” 

TM 

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: